Комусь має бути соромно. Хто більше допомагає Україні - ЄС чи США? Названо конкретні цифри

З 2015 року Україна отримала від Європейського союзу, а також від країн-членів ЄС близько 18 млрд євро допомоги, що в багато разів перевищує обсяг фінансової допомоги, наданої Києву з боку США у вигляді гарантій за кредитами розміром $1 млрд, заявив спеціальний радник президента Єврокомісії з питань відносин з Україною, екс-депутат Європарламенту від Німеччини Ельмар Брок, передають Патріоти України.

"США дають 1 млрд гарантій за кредитами. Це навіть не гроші, а обіцянка взяти на себе боргове зобов'язання України. А ЄС з 2015 року виділив Україні 15 млрд (євро - ІФ) зі свого бюджету, зокрема у вигляді грантів і позик, плюс країни-члени надали близько 3 млрд (євро - ІФ), з яких тільки від Німеччини було спрямовано 1,4 млрд (євро - ІФ). Отже, Україна отримала близько 18 млрд євро", - сказав Брок в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи звинувачення, що пролунали в телефонній розмові президентів України та США Володимира Зеленського та Дональда Трампа, на адресу ЄС і, зокрема, Німеччини та Франції в тому, що вони надають недостатню допомогу Україні.

При цьому європейський політик наголосив, що значна частина з наданих Україні Євросоюзом і його членами 18 млрд євро є грантами, тоді як Вашингтон нічого Києву безкоштовно не надає.

Брок також нагадав, що, крім названої ним суми, Євросоюз надавав і іншу допомогу Україні, яка відображається в чинних між Києвом і Брюсселем угодах, таких як Угода про асоціацію і ЗВТ і безвізовий режим між сторонами. "Таких угод США не підписують. Подивіться: ЄС дає в десятки разів більше, ніж американці", - підсумував спеціальний радник президента Єврокомісії з питань відносин з Україною.


"Партнер другого сорту"? Позиція Заходу щодо Києва викликала хвилю невдоволення в Україні

четвер, 18 квітень 2024, 9:40

В Україні викликала хвилю невдоволення оперативна допомога західних країн Ізраїлю, оскільки українці вже понад два роки перебувають під масованими російськими обстрілами, передають Патріоти України. "Очевидно, що українці спостерігають різницю в підхо...

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 18 квітня

четвер, 18 квітень 2024, 9:35

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 18.04.24 орієнтовно склали: