"Контейнер": На Росії сформували вузол радіолокаційної розвідки (фото)

Можливості вузла загоризонтної розвідки дозволяють «переглядати» повітряний простір Східної Європи, і значної частини Північної та Західної Європи.

У Росії сформували вузол радіолокаційної розвідки з новою загоризонтною радіолокаційною станцією «Контейнер». Про це повідомляють росЗМІ з посиланням на начальника радіотехнічних військ ПКС РФ генерал-майора Андрія Кобана, передають Патріоти України.

За словами начальника РТВ, можливості вузла загоризонтної розвідки дозволяють «переглядати» повітряний простір Східної Європи, і значної частини Північної та Західної Європи.

При цьому характеристики станції «Контейнер» дають можливість проводити радіотехнічний моніторинг країн Близького сходу, включаючи Сирію.

Надалі планується наростити можливості систем заобрійної радіолокації спрямованих на моніторинг південного і східного напрямку.

РЛС просторової хвилі 29Б6 «Контейнер»

Начальник РТВ ПКС підкреслив, що «ведуться наукові дослідження», спрямовані на опрацювання далекого виявлення повітряних об’єктів в Арктиці.

До загоризонтних радіолокаційних станцій (ЗГРЛС) відносяться станції, що дозволяють здійснювати моніторинг повітряного простору на тисячі кілометрів.

Так, «звичайні» РЛС ультракоротких хвиль і високочастотних діапазонів не можуть огинати поверхню планети через вплив дифракції, тому їх дальність обмежена.

Більшість ЗГРЛС використовують короткі радіохвилі, і ефект їх відбиття від іоносфери, дозволяє «огинати» Землю на великих відстанях.

У Росії сформували вузол радіолокаційної розвідки. Схема відбиття променів ЗГРЛС від іоносфери

ЗГРЛС 29Б6 «Контейнер» заступила на бойове чергування у Росії в грудні 2019 року – до цього протягом року вона перебувала на дослідно-бойовому чергуванні.

За словами генерал-майора РФ Кобана, російська РЛС відрізняється від закордонних аналогів здатністю накопичувати та аналізувати отриману інформацію, яка дозволяє прогнозувати плани потенційного противника.

Як заявлено, «Контейнер» здатний вести розвідку повітряного простору на відстані до 1500 км, дозволяючи фіксувати польоти будь-яких типів аеродинамічних цілей, включаючи авіацію, і пуски крилатих ракет з прорахунком їх траєкторії звичайних і гіперзвукових цілей.

Представники оборонного відомства РФ відзначили, що нова ЗГРЛС дозволяє спостерігати польоти малопомітних літаків, виконаних за технологією «стелс».

При цьому, «Контейнер» не позбавлений мінуса всіх ЗГРЛС – наявності «мертвої зони».

Схема приймальної антени системи 29Б6 «Контейнер»

За словами генерального директора російського «Науково-дослідного інституту дальнього радіозв’язку», мертва зона «Контейнери» становить 900 км, але її розташування дозволяє залишити «сліпу зону» на території країни.

«Контейнер» розроблявся з 2013 року фахівцями. Станція складається з приймальної частини зі 150 антен в Мордовії, і передавальної – розташованої в Нижньогородській області.

У Росії планується запустити ще три ЗГРЛС нового типу, що дозволить оновити засоби контролю на всіх напрямках.

У Росії сформували вузол радіолокаційної розвідки. Фото: Командний пункт РЛС 29Б2 «Контейнер» в місті Ковилкино в Мордовії

Варто відзначити, що це не перша станція подібного роду. Так, на території РФ знаходиться загоризонтний радіолокатор ГП-120 «Волна», який дозволяє відстежувати повітряні та надводні цілі на відстані до 3000 кілометрів.

Також існують станції ближньої дії. Наприклад, експериментальна ЗГРЛС «Телец», побудована у 1999 році, яка дозволяє відстежувати пересування кораблів на відстані до 250 кілометрів.

Працював на ворога: У Рівному затримали агента ФСБ, який готував ракетні удари по області

понеділок, 13 травень 2024, 11:44

Служба безпеки запобігла серії ракетно-дронових ударів агресора по військовій та критичній інфраструктурі Рівненщини. Про це повідомили у відомстві, передає "Еспресо.Захід". За даними спецслужби, росагента, який готував координати для ворожої атаки, за...

Чому неможливо будувати оборонні рубежі на кордоні з РФ у Харківській області - пояснення ЦПД

понеділок, 13 травень 2024, 11:28

Наразі зведення оборонних рубежів на прикордонні Харківської області з РФ неможливе, адже тоді українські захисники опиняться під щільним ворожим вогнем, йдеться в Telegram керівника Центру протидії дезінформації (ЦПД) Ради національної безпеки та обор...