Контрнаступ ЗСУ на Харківщині може стати поворотним у війні, окупантам не вистачає сил, - The Washington Post

Український контрнаступ, який змусив російські війська поспішно відступити з Харківщини, може стати поворотним моментом у війні проти РФ. Але водночас - посилити тиск на Кремль, щоб той призвав додаткові окупаційні сили, якщо сподівається запобігти подальшому просуванню ЗСУ передають Патріоти України.

Чи будуть ці успіхи постійними, залежить від наступних кроків ворога, особливо від того, чи російський диктатор Володимир Путін ухвалить наказ про загальну мобілізацію або покличе підкріплення звідкись іще, щоб компенсувати важкі втрати. На це вказують представники західної розвідки, зокрема США, передаєThe Washington Post.

Вони зазначають, що українські Збройні сили за лічені дні повернули майже всю Харківську область, окуповану військами РФ з початку війни. За словами офіційних осіб, швидкість наступу, схоже, приголомшила і "простих" окупантів, і їхніх командирів.

"У росіян проблеми. Питання буде в тому, як вони відреагують. Але їхні слабкості були виявлені, і вони не мають великих резервів живої сили або обладнання", – заявив на умовах анонімності американський чиновник.

Представники західної розвідки наголосили, що ЗСУ, схоже, обережно просуваються вперед і закріплюють свої досягнення. На тлі цього російські військові усвідомили, що їм не вистачає зброї та живої сили для утримання нещодавно звільнених міст і сіл на північному сході України. Крім того, деякі окупанти, коли тікали, покинули бронетехніку, боєприпаси та награбоване у мирних жителів майно.У матеріалі йдеться, що чиновники скептично поставилися до того, що Путін, який чинить опір призиву додаткових сил, вдасться до крайніх тактик, таких як застосування хімічної або тактичної ядерної зброї.

Деякі попередили, що, попри всі свої недоліки, у росіян все ще є можливість перегрупуватися і завдати удару у відповідь. Але нещодавні успіхи підживлюють нове почуття оптимізму щодо того, що ЗСУ можуть повернути собі нові території протягом найближчих тижнів та потенційно витіснити окупантів із земель, які вони утримували з початку вторгнення у лютому.

Тоді як українські військові та розвідники вже давно впевнені у своїй можливій перемозі, часто незважаючи на скептицизм із боку західних союзників.

"Звичайно, це військова невдача для РФ. Але не знаю, чи можу назвати це великою стратегічною втратою на цей момент", – зазначив представник США, повторюючи думку тих, хто переконаний, що ще зарано говорити про повну зміну імпульсу на користь Києва, і що важкі бої, ймовірно, продовжаться.

Експерти кажуть, що Росія все ще "володіє" великими територіями на сході та півдні України, враховуючи стратегічно важливі міста Маріуполь і Херсон. Вони вважають, що українські прориви там будуть більшими, ніж останніми днями. Однак бойові дії в цих регіонах завдали важкої шкоди не тільки окупантам, а й ЗСУ, яким "не вистачає артилерії, необхідної для відбиття сил агресора, що краще оснащені і зміцнилися".

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...