Кожна держава має право висловлювати власну думку щодо безпеки: У Держдепі США заперечили, що просили Київ не критикувати "Північний потік-2"

Радник Державного департаменту США Дерек Шолле спростовує інформацію про те, що адміністрація США нібито закликала Україну утриматися від критики "Північного потоку-2". Про це високопосадовець заявив в інтерв’ю "Радіо Свобода" під час свого візиту до Києва 21 липня, зазначають Патріоти України.

На запитання, чи дійсно Вашингтон тисне на Україну в цьому питанні, як про це повідомляє Politico, Шолле відповів: "Ні. Україна – демократична країна, в неї є свій голос. Ми прагнемо близького і конструктивного партнерства з нашими українськими друзями. Такого, в якому ми відстоювали б наші спільні інтереси та цінності".

У Шолле також запитали, чи відповідає дійсності інформація, викладена в статті The Wall Street Journal – що США та Німеччина погодили перелік заходів із підтримки України на тлі фінальної стадії будівництва "Північного потоку-2".

"Ми дійсно обговорювали з нашими німецькими колегами питання енергетичної безпеки України. Важливою є реальна і значна практична допомога Україні. Я поки не можу говорити про конкретику. Але це буде істотна підтримка її енергетичного сектору, яка гарантувала б енергетичну безпеку, ефективність та незалежність" – зазначив він.

Тим часом у американському Конгресі виступили проти угоди між США та Німеччиною щодо "Північного потоку-2".

"Кремль та причетні європейські держави домагаються завершення будівництва трубопроводу "Північний потік-2". Цей проект шкідливого російського впливу збільшить вплив Володимира Путіна на Європу та негативно вплине на альянс НАТО", - заявила конгресвумен Марсі Каптур, співголова Групи підтримки України у Конгресі США у вівторок, 20 липня.

Нагадаємо, раніше поаідмлялось, що вже у середу, 21 липня, США та Німеччина можуть офіційно оголосити подробиці їхньої великої угоди щодо "Північного потоку-2". Як пише The Wall Street Journal, Вашингтон відмовиться від санкцій щодо російського газогону в обмін на німецькі інвестиції в енергетичний сектор України та дипломатичну допомогу Києву (вочевидь у врегулюванні війни на Донбасі).

А видання Politico підтвердило те, про що неофіційно вже кілька тижнів говорять українські політики та дипломати. Адміністрація Байдена закликає Київ утриматися від публічної критики великої угоди між Вашингтоном та Берліном щодо "Північного потоку-2", бо це може завдати шкоди відносинам між Вашингтоном і Києвом. Ба більше, видання пише, що адміністрація Байдена закликала українців не обговорювати з Конгресом потенційні плани США і Німеччини щодо російського газогону.

Путіну "це не повинно зійти з рук": Шольц заявив, що війна в Україні може затягнутися

субота, 20 квітень 2024, 17:28

Близькі країни до Росії мають сумніви, що війна в Україні має якийсь сенс для Кремля, однак війна може затягнутися. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише DW, передають Патріоти України. "У світі немає практично жодного глави уряду, який вір...

Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 17:22

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. За словами журналістів,...