Країна кривих дзеркал: У Москві поліцейський намагався донести правду про звірства у Бучі та був заарештований

Московському поліцейському з українським корінням Сергію Клокову загрожує 10 років в'язниці за спробу розповісти правду про вторгнення Росії в Україну та звірства в Бучі та інших містах України, які були під тимчасовою окупацією. Регулярно буваючи в Україні та маючи там друзів, Клоков сформував свою думку щодо нинішньої війни, використовуючи незалежні джерела інформації. Він намагався переконати своїх друзів та співробітників на роботі, але ті були схильні не довіряти чоловікові. Більше того, телефон поліцейського прослуховувався. Його затримали після кількох приватних дзвінків телефоном. Пізніше діалоги з мобілки лягли в основу кримінальної справи. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України.

У матеріалах справи повідомляється, що Клоков намагався переконати знайомих росіян у тому, що реальна цифра вбитих російських військових замовчується, що Україною керують не нацисти і що російські солдати вбивали мирних жителів України. На ранок після затримання Клоков заявив слідчим, що обмовився, "припустився помилки, перебуваючи в тривожному емоційному стані".

Сергій Клоков провів перші роки життя у Бучі. Його батько, Валентин Клоков, народився в Україні в російській сім'ї, служив у радянській армії, воював в Афганістані. Після розпаду СРСР Валентин із сім'єю переїхав до Росії. Його дружина, мати Сергія, залишилася у місті Ірпінь, поруч із Бучею, доки її син не закінчив 7 класів у місцевій школі. Велика сім'я, живучи у Москві, часто навідувалася до України.

Коли почалося військове вторгнення, Валентин перебував у Ніжині Чернігівської області, він провів там ще кілька тижнів у сімейній квартирі, рятуючись від обстрілу армії РФ у підвалі будинку. "Бої, які я бачив, були гіршими, ніж в Афганістані", – сказав він.

Відставний офіцер відправив синові Сергію фото згорілих бронемашин та танків. Сім'я Клокових також отримала фотографії від колишніх сусідів по квартирі з Бучі. Ті кадри сильно відрізнялися від того, що показували у державних медіа РФ. "Мені було боляче бачити це, але я не можу в це не повірити", – заявила мати Сергія Людмила.

Російський поліцейський намагався допомогти літній парі, з якою товаришували його мати та батько, він зателефонував знайомому правоохоронцю в Україну, який розповів про всі жахіття російської "спецоперації" у подробицях.

Сергій намагався говорити правду про події в Україні своїм товаришам по службі та друзям, однак, розшифровки телефонних розмов у кримінальній справі показують, що людей здебільшого цікавила проблема підвищення цін на продукти в Росії.

Одному зі своїх друзів Клоков говорив, що російські солдати зруйнували його рідне місто, і що він бачив фотографію вбитої дівчинки, дуже схожої на його власну дочку.

Про одну телефонних розмов, стенограма якої включена до кримінальної справи, друг Клокова зазначив: "Він (Клоков – Ред.) сказав, що ми не маємо права нападати на них (Україну – Ред.) і воювати з ними, і поки я намагався пояснити йому, що війни немає, він мене не слухав. Я не можу пояснити, чому він став таким радикальним".

Інший знайомий чоловіка наголосив: "Він сказав мені, що наша країна – агресор і фашист. Я намагався йому втлумачити... Але він мене не слухав". Сергія Клокова суд помістив під варту з формулюванням, що він становить "високий ступінь суспільної небезпеки". Адвокат переконав його, що "щиросерде" визнання провини дозволить йому отримати менш суворе покарання.

Цікавий нюанс: "Викривач корупціонерів" Бахматов виявився доларовим мільйонером

четвер, 28 березень 2024, 20:27

Викривач корупції, засновник Офісу трансформації Максим Бахматов виявився доларовим мільйонером. Про це свідчить декларація, подана ним у НАЗК, за 2022 рік, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням НАЗК, у Бахматова зберігається готівкою 605 ...

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...