Кращі за російські аналоги: Десятки модернізованих Т-72 поповнили танковий парк ЗСУ

Танк Т-72АМТ, який серійно виготовляється на "Київському бронетанковому заводі", є модернізованою версією Т-72А. За останній час до Збройних Сил України було передано декілька десятків оновлених бойових машин, яких вистачить для озброєння цілого танкового батальйону, зазначають Патріоти України.

Т-72АМТ отримав комплекс оновлень, які були продиктовані досвідом бойового застосування на Донбасі. Вони торкнулись підвищення захисту машини, її вогневої потужності, ходових характеристик та бортової електроніки.

Модернізований танк має посилений захист завдяки встановленню нового динамічного захисту нового покоління - "Ніж", який вже використовується на танках "Булат" та "Оплот". Цей динамічний захист знижує ефективність ворожих кумулятивних та бронебійних оперених підкаліберних снарядів. Окрім того, Т-72АМТ отримав протикумулятивні екрани, які захищають зону моторно-трансмісійного відділу та задню полусферу башти.

200310 t 72amt 1

Вогнева ефективність Т-72АМТ була у рази збільшена завдяки інтеграції у арсенал танка високоточної ракети "Комбат", яка дозволяє знищувати бронетехніку противника на дальності до 5 км. При цьому, ракета "Комбат" має бронепробиття у 750 мм броні та, завдяки тандемній головній частині, повністю ігнорує динамічний захист противника.

Для використання високоточної зброї на Т-72АМТ встановлено прилад нічного бачення з електронно-оптичними перетворювачами третього покоління та нічний приціл 1К13.

На Т-72АМТ встановлений комплект з цифрової радіостанції Aselsan та супутникової навігаційної апаратури СН-3003 "Базальт", що дозволяє підтримувати зв‘язок з піхотними підрозділами, що має величезне значення для взаємодії на полі бою.

200310 t 72amt 1 3

Водночас, враховуючи збільшення маси машини була проведена ремоторизація, замість штатного В-46 з потужністю 780 к.с., встановлюється В-84-1 на 840 к.с., який забезпечує швидкість машини у 60 км/год. Також виконується заміна гусениць на нові - обрезинені та з резинометалевим шарніром, що дозволило збільшити плавність ходу. Водночас механік-водій отримав камеру заднього ходу, яка дозволяє значно спростити керування танком.

Разом із Т-64 зразка 2017 року та Т-80БВ, які отримали аналогічний пакет модернізації, Т-72АМТ якісно оновлює бронетанковий парк Збройних Сил України.

Маємо додати, що модернізація "Київського бронетанкового заводу" вже зацікавила іноземних партнерів України. Зокрема, інтерес до Т-72АМТ вже проявили у Польщі та В’єтнамі. А враховуючи величезний експортний потенціал модернізації Т-72, яких на експорт за часи СРСР було відправлено біля 5 тисяч одиниць, український варіант модернізації має всі шанси вийти на зовнішній ринок.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...