"Кремль бреше весь час": Росіяни після мобілізації "прозріли" і шукають, як втекти з країни, - The Guardian

Після оголошення російським диктатором Володимиром Путіним "часткової" мобілізації сотні тисяч громадян країни-агресорки в паніці почали тікати з країни. Водночас варіантів безперешкодно виїхати з РФ дедалі менше – квитки на літаки розпродані, а сусідні країни готуються закрити свої кордони для росіян. Деякі громадяни РФ розповіли, що були "шоковані" указом Путіна. Про це йдеться у матеріалі видання The Guardian, передають Патріоти України.

Один із росіян, що втік до Казахстану, розповів, що наступного дня після оголошення мобілізації ціни на квитки злетіли і стали недоступними для багатьох людей. Тому 28-річний чоловік вибрав поїзд як альтернативу літаку.

За його словами, з Росії він їхав у вагоні, в якому 80% пасажирів були чоловіки віком від 20 до 45 років. Прибувши в Казахстан, громадянин країни-агресорки заявив, що орендувати житло було вже проблематично, але водночас казахи не підвищують ціни та "з розумінням" ставляться до росіян.

"Хоча є люди, яких дратує наша присутність, переважно вони висловлюють розуміння та співчуття. Мій орендодавець виявив таку доброту, що я мало не розплакався, і не бере з мене грабіжницьку ціну, яку просять інші, бо не хоче нажитися на моєму становищі", – розповів чоловік.

Інший росіянин розповів, що мріяв переїхати до Чехії, щоб здобути освіту, проте на його плани також вплинув указ Путіна про мобілізацію. За його словами, він вірив у слова керівництва РФ про те, що мобілізації не буде, а тепер заявив, що почувається "обдуреним".

"Ми дуже налякані. Ми хочемо втекти. Ми молоді, у нас стільки планів, а держава думає інакше. Нам обіцяли, що мобілізації не буде. Ми почуваємося зрадженими. Кремль увесь час бреше. Вони дивляться на нас, як на іграшки", – скаржиться громадянин країни-агресорки.

За словами росіян, які втекли від мобілізації, їхній шлях за кордон суттєво ускладнили санкції, тому вибір у них невеликий. Наразі чоловіки сподіваються знайти країну в Азії, в яку вони можуть дозволити собі полетіти. Також оголошена мобілізація спонукала росіян вивчати англійську мову.

"Ми не можемо писати англійською, але користуємося додатком для перекладу, зараз дивимося відео на YouTube англійською, а днями читали британську статтю про російську економіку. Нам байдуже, що буде далі. Наше рішення є остаточним", – розповідають росіяни.

Ще один громадянин РФ, 25-річний Костянтин із Москви, заявив, що не може покинути країну. За його словами, він разом із сім'єю нібито намагався виїхати з Росії після початку війни, але зараз розуміє, що "вже надто пізно". Намагаючись уникнути призову, росіянин готовий зламати собі руку і навіть сісти до в'язниці.

Чоловік каже, що його батьки теж хвилюються, але не можуть допомогти йому матеріально з його втечею, оскільки їхній бізнес було знищено санкціями після анексії Криму.

"Я планував зайнятися наукою про дані, влаштуватися на віддалену роботу і поїхати до Туреччини чи Грузії. Але мене будь-якої миті можуть забрати в армію, кордони скоро закриються, а грошей на квитки не вистачить, не кажучи вже про те, щоб винаймати квартиру і жити за кордоном. Моя дружина має дочку від попереднього шлюбу, і ми не можемо взяти її з собою без законного дозволу її батька", – заявив росіянин.

Чи можливий новий український наступ: Експерт оцінив ситуацію на фронті

субота, 27 квітень 2024, 11:30

В України зараз з'явиться артилерія, боєприпаси і росіяни знають, що це буде десь протягом цього місяця. Тож вони намагатимуться якнайшвидше реалізувати якісь завдання. Про це в ефірі "1+1" заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти У...

Оце так: У США визнали, що новітні ракети, які отримала Україна, не виправдали себе

субота, 27 квітень 2024, 10:52

У Сполучених Штатах Америки визнали, що новітні ракети, які вони передали Україні, не виправдали себе в умовах нашої війни. Ймовірно, йдеться про малогабаритні високоточні боєприпаси GLSDB, передають Патріоти України. . Про це під час безпекового фору...