"Кремль готується до атаки", - Портников

"Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що "Газпром" закачує великі обсяги сировини до газосховищ європейських країн", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Менеджер резонно припустив, що російський монополіст готується до припинення транзиту по українській трубі. Питання тільки в тому, коли це припинення може статися - до закінчення терміну дії контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом" або після цього. Юрій Вітренко все ще розраховує, що компанії домовляться. Але мені видається, що справа тут зовсім не в "Газпромі".

За час проведення президентської кампанії в Україні Кремль зробив цілий ряд кроків, які повинні поставити нового українського президента та його команду у непросту ситуацію. Практично одразу ж після інавгурації Володимира Зеленського припиниться постачання в Україну російських нафтопродуктів, зате почнеться роздача паспортів Російської Федерації жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Тепер ось повідомлення про заходи, які можуть убезпечити "Газпром" у разі припинення транзиту газу через територію України. І це тільки початок - найближчими тижнями ми дізнаємося про нові кроки Москви, які повинні значно ускладнити ситуацію нового українського керівництва і країни в цілому.

Для чого це робиться? На перший погляд, головне бажання Москви - схилити нового українського президента до капітуляції на російських умовах, змусити його піти на поступки перед перспективою неминучого соціального і економічного краху країни в перші ж тижні його перебування при владі. Однак не варто підозрювати Кремль в такий вже наївності.

У Москві чудово розуміють, що для капітуляції в дусі Януковича у Зеленського просто немає достатньої електоральної бази. Та й олігархи, які стоять за тріумфатором президентських виборів навряд чи хочуть з "сірих кардиналів" нового президента перетворитися на кріпаків Путіна. Ні, на таку легку перемогу Кремль не розраховує.

Він розраховує на хаос, на помилки, на можливість половити рибку в каламутній воді. Ми самі часто порівнюємо вибори 2019 року із Майданом 2013-2014 років, соціолог Євген Головаха навіть назвав його "електоральним Майданом". Сміливе порівняння, звичайно - але ось тільки варто нагадати, що результатом перемоги справжнього Майдану був не тільки крах кримінального режиму, але і параліч державних інституцій. Чим негайно скористався ворог.

"Електоральний Майдан" може привести до такого ж неминучого паралічу - тим більше на тлі неприхованого бажання нового президента розпустити парламент і якнайшвидше зосередити в своїх руках всю повноту влади, з якою він поки що не знає, що робити. І очевидно, що таке бажання відповідає прагненню більшості його виборців, які обирали не англійську королеву, а повноцінного керманича держави. Президента, який зможе поліпшити їхнє життя і вирішити проблеми країни. Саме заради цього вони зважилися на безпрецедентний експеримент і обрали головою держави недосвідченого телевізійного коміка.

Але українські громадяни не врахували, що експериментувати можуть не тільки вони. Експериментувати можна і над ними. Володимир Путін і російські спецслужби явно підготувалися до "експерименту" краще, ніж Володимир Зеленський та інституції нашої країни. Саме тому зараз будуть множитися дії, які повинні привести до розгубленості і хаосу.

Ну а результатом може стати конфлікт всередині країни і втрата ще частини її території. І ось вже після цього можна буде зрозуміти, чи здасться Україна Путіну або, навпаки, як це і було після справжнього Майдану, мобілізується в підтримці ефективної і патріотичної влади".

Джерело: Еспресо.ТV

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...