"Кремль продовжує шантажувати Зеленського", - Портников

"Заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко заявив, що для проведення нової зустрічі в нормандському форматі необхідно побачити результати попередніх домовленостей. Таким чином, у Москві перейшли до тієї ж самої тактики, яку застосовували перед проведенням саміту в Парижі", - пише у своєму блозі Віталій Портников, передають Патріоти України, і продовжує:

"Тоді Володимир Путін вимагав "домовитися перед домовленостями" - і Москва фактично блокувала проведення саміту і відкладала його до моменту, поки Володимир Путін не повірив, що Володимир Зеленський не піде на значні поступки. Так, цих значних поступок на самому саміті домогтися не вдалося. Однак тепер у Москві, по суті, знову намагаються схилити українського президента до тих самих поступок.

Головна проблема відсутності прогресу у виконанні Мінських домовленостей, на думку Грушка - "відсутність будь-якої готовності Києва до нормального діалогу з Донецьком і Луганськом". Це зовсім не те, про що домовлялися в Парижі. Однак те, до чого Путін намагається схилити українських президентів - спочатку Порошенка, а тепер Зеленського - з першого дня окупації Донбасу. Розмовляти з найманцями! Визнати, що Росія - не окупант, а посередник! Це одне з найважливіших завдань Путіна. І зараз Москва буде переконувати Зеленського, що без такого "діалогу" новий саміт взагалі не відбудеться.

Виконання всіх інших домовленостей, здебільшого, залежить від Кремля. Москва не зацікавлена у припиненні вогню на Донбасі. Якби була зацікавлена - обстріли української території давно вже припинилися б і без домовленостей у Парижі. У Кремлі не поспішають з новим розведенням військ, хоча саме розведення - і це теж потрібно зрозуміти - носить здебільшого косметичний характер і серйозним чином не впливає на позиції сторін. Москва блокує розширення мандата місії ОБСЄ, хоча домовленості про можливість цілодобового спостереження вважалися одним з небагатьох досягнень саміту в Парижі. Ну і обмін - він завжди залежить від Путіна, тільки від нього.

Що дійсно залежить від Києва - так це імплементація формули Штайнмаєра до українського законодавства. Але зараз Зеленський - якби і хотів - не може нічого зробити навіть для демонстрації готовності до здійснення такого кроку. Український парламент всерйоз і надовго "заблокований" земельним законом. І навіть після того, як розгляд цього законодавства завершиться - а це може статися вже після початку запланованої дати саміту - немає ніяких гарантій, що для горезвісної імплементації вистачить голосів.

Все це означає, що у Путіна - простір для шантажу. І він може схиляти Зеленського до нових і нових поступок - поки український президент не зрозуміє, що його російський колега не збирається припиняти війну і повертати Донбас і Крим. Що мета Путіна - захоплення України, а не компроміс із Зеленським. І для того, щоб розмовляти з Путіним на рівних цю просту істину потрібно для початку просто усвідомити. Це і стане першим кроком Зеленського до власного політичного одужання - і, можливо, такий крок змусить і необачних прихильників президента України переміститися до реального світу з країни телевізійних чудес".

Джерело: Еспресо.ТV

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...

"Зрозумійте, що вони стали насправді жертвами своєї ж пропаганди": Буданов пояснив, що зміниться для України в разі зникнення Путіна

четвер, 28 березень 2024, 18:50

Зникнення Володимира Путіна навряд чи змінить ситуацію з війною. Російське суспільство вже стало жертвою пропаганди і ненавидить Україну та колективний Захід. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, пер...