"Кремль спекулює мертвими солдатами", - Портников

"Акція "Безсмертний полк" цього року остаточно перетворилася на кремлівську пропагандистську агітку, демонстрацію впливу Кремля не лише на пострадянському просторі, а й у світі в цілому", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Але навіщо Кремль спекулює мертвими солдатами, навіщо перетворює день закінчення Другої Світової війни на ілюстрацію до серіалу "Гра престолів"?

Акція "Безсмертний полк" - прекрасна ілюстрація того, як народна ініціатива приватизується владою і перетворюється на пропаганду. Її ініціатори просто бажали вшанувати пам'ять своїх родичів. Але в Кремлі швидко зрозуміли, які переваги створює переведення акції на державний рівень.

По-перше, це допомогло довести, що населення підтримує офіційну версію історії країни. Друга Світова з трагедії перетворилася просто на перемогу, на парад, на якому жертви - статисти на портретах. Путіну вдалося остаточно поховати "солдатську правду" про війну, яка навіть в роки радянського режиму протистояла брехні політпрацівників і маршалів.

По-друге, вдалося остаточно поховати ідею національного примирення самих росіян. Для багатьох з них - а це сотні тисяч людей - війна була продовженням Громадянської, тому вони і воювали на боці Гітлера проти Червоної Армії. У цих людей теж є нащадки і спадкоємці, але з портретами родичів вони не ходять. Як не ходять з портретами родичів нащадки репресованих сталінським режимом у роки війни - жителів окупованих територій, представників вигнаних народів, солдатів, які загинули від рук радянських спецслужб. Режим штучно виділив «перший сорт» росіян - тих, хто може пройти поруч з Путіним.

По-третє, було вирішено довести, що ті на пострадянському просторі і в світі, хто не підтримує кремлівську акцію - мало не прихильники Рейху. Це допомогло виправдати війну проти України, мобілізувати людей радянського мислення серед емігрантів, сприяти відродженню сталінізма.

По-четверте, це допомогло мінімізувати ефект від дійсно важливих акцій, що не тривають кілька годин і щодня нагадують про жертви сталінських репресій. Наприклад, акції "Остання адреса", чиї організатори встановлюють таблички на будинках вбитих Сталіним. І в результаті російське суспільство остаточно перетворилося на суспільство без справжньої пам'яті, так що сюжет модного блогера про Колиму викликає захоплення навіть у представників ліберальної публіки. Путіну вдалося домогтися деградації власного народу.

Яке це має відношення до пам'яті жертв? Ніякого! Російська влада завжди була байдужа і до мертвих, і до живих. Від живих ветеранів завжди відбріхувалися подачками, як від мертвих тепер портретами.

Тому не потрібно влаштовувати альтернативні акції і носити «свої» портрети. Ми - не росіяни, наші близькі заслуговують пам'яті, а не біснування. А пам'ять - це чесна розмова про історію. Пам'ять - це національне примирення. Пам'ять - це доглянуті могили і не занедбані кладовища. Пам'ять - це медична та соціальна допомога останнім солдатам війни і її дітям. Пам'ять - це пам'ятний знак на будинку жертви репресій. Жива пам'ять - це коли кожен день, а не раз на рік".

Джерело: Еспресо.ТV

Панічно бояться ЗСУ: Росія перекинула у Крим танковий батальйон, готується до оборони, - "Атеш"

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:44

Російські військові перекидають військову техніку, зокрема танки, у тимчасово окупований Крим для майбутньої оборони півострова Про це повідомляє партизанський рух "Атеш", передають Патріоти України. "Так за нашою інформацією до Євпаторії, нещодавно, п...

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...