Кремль зрадив Хафтара в Лівії, який отримує поразку за поразкою. Турецька поліція арештувала причетних до теракту в Афріні. Ізраїль завдав удари по іранських об’єктах

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 1 травня 2020 року

Лівія: В мене виникало питання, як старійшина одного з найбідніших племен Лівії і по сумісництву спікер Палати Представників (ПП) в Тобрук – Акіла Салех, набрався сміливості і виступив проти узурпації влади своїм патроном Хафтаром?

На це питання дав відповідь сам Салех. Він заявив, що його політичну дорожню карту, яку він оголосив минулого понеділка, розробили російські експерти, які працюють з членами ПП у Лівії. Тобто, кремль офіційно підставив підніжку своєму союзнику Хафтару, до речі за якого все ще воюють 2500 вагнерівців.

Далі, під час племінного зібрання для згуртування своїх прихильників після заяви Халіфи Хафтара про військовий переворот у Лівії, Салех заявив, що присутність росіян у Лівії не є секретом, додавши, що вони надали йому політичну підтримку для мирної ініціативи, тому що продовження боїв на півдні Тріполі стане неминучою поразкою для сил Хафтара.

Салех заявив, що політична ініціатива росіян закликала до проведення політичної зустрічі для утворення нової Ради Президента та припинення вогню біля Тріполі, оскільки “умови на передовій стали дуже важкими”.

Відповідно, для того, щоб змусити русню домовлятися, треба 20 од. БПЛА Bayraktar TB2 і десь за три тижні активних польотів. Все. Агов, влада?! Чому в нас лише – 6?

У повідомленні управління спецпредставника ООН по Лівії зазначено, що в результаті дій незаконних збройних формувань, підконтрольних Хафтару, в перші три місяці 2020 року в Лівії загинули 64 мирних жителя, 67 отримали поранення.

Число жертв серед мирного населення в Лівії збільшилася на 45 відсотків у порівнянні з минулим роком. Прихильники Хафтара наносять мінометні і ракетні удари по населених пунктах, говориться в повідомленні.

Перше місто на глибокому півдні країни (750 км на південь від Тріполі) – місто Себха. Яке відірвано від прямого сполучення з територіями підконтрольними законному уряду -заявило про підтримку і визнання Уряду Національної Єдності (Згоди).

Жителі міста і громадські активісти розповсюдили відеоповідомлення на підтримку легітимного уряду Лівії. У зверненні засуджується позиція ОАЕ, Саудівської Аравії, Єгипту, Росії та Франції, які надають негласну підтримку найманцям зі сходу Лівії.

Хафтар реагуючи на таку «зраду» в ночі перекинув підрозділи 12-ої бригади ЛНА у передмістя Себха.

Далі більше, Міністерство внутрішніх справ закликає народних депутатів у Тобруку (столиці хафтарівської Лівії) приєднатися до парламенту в Тріполі. МВС закликало всіх членів Палати представників (ПП) в Тобруку об’єднатися зі своїми колегами в Тріполі і взяти участь у розробці нової пропозиції, яка б припинила політичний поділ та вирішила всі суперечки між політичними партнерами по всій країні, створила демократичну державу.

У заяві також вітаються всі політичні ініціативи, які б підтримали політичну угоду та захистили єдність лівійського народу, підтвердивши свою готовність максимально забезпечити захист усіх без винятку депутатів ПП.

На землі. Сили лівійської армії продовжують просуватися в районі табору Хамза. Загальний прогрес на цьому складному урбанізованому напрямку складає до 800 метрів.

Під час наступу, урядовим бійцям дістається багата військова здобич. Захоплені пікапи ЛНА, які були укриті від БПЛА, взагалі в робочому стані.

По оточеній базі аль-Ваттійя нанесені, щонайменше п’ять повітряних ударів. Цілями стали скупчення хафтарівських найманців на техніці.

Ще озброєний конвой з трьох автівок знищений в долині Мурасіт, на південь від Каріат Аль Хафт знищений бензовоз і ще декілька ударів нанесені по лініям комунікацій в Марсіт – північ від Мізда.

А позиції хафтарівців в місті Тархуна обстріляні з «Градів». До загального колапсу найманського війська залишилося – 10 … 9 … 8 …

Іран: За останні тижні Іран значно збільшив поставки палива, які він надсилає режиму асада по морю, що значно сприяло зменшенню паливної кризи в районах його контролю. На веб-сайті “Tanker Tracker”, який спеціалізується на відстеженні нафтових танкерів, зазначено: «Іран значно збільшив експорт нафти до сирійського режиму за останній період, незважаючи на американські санкції».

Сирія: Anadolu Agency повідомляє, що затримано вже трьох учасників теракту в місті Афрін на північному заході Сирії, про що заявили джерела в турецьких силах безпеки. Жертвами організованого терористами YPG/PПK 28 квітня підриву цистерни з пальним в районі міського ринку стали 44 мирних жителя, 48 людей постраждали. Серед жертв теракту – 11 дітей..

Як повідомляється, при спробі виїхати з Афріну на автомобілі був спійманий бойовик угруповання, що доставив замінований транспортний засіб на місце злочину. А на підставі свідчень затриманого вдалося схопити ще двох його спільників, які допомагали йому в організації теракту.

Вчорашня історія з блокуванням торгівельного переходу в районі Мізназ, продовжилася і в ночі. Блокувальники, не зважаючи на спробу з боку ХТШ їх розігнати, лише посилювали спротив. Невдоволення мирних жителів перекинулося у місто Маарат аль-На’сан. ХТШ застосувало силу. Одна автівка з водієм зі складу ХТШ в’їхала в натовп. В результаті стрільби декілька чоловік були поранені.

На жаль, один з протестувальників, цивільний чоловік, який брав участь у акціях протесту – Салех Аль-Марі, від отриманого поранення помер. Цей чоловік, втратив трьох синів у війні проти асада. Один з них досі є непохованим і його тіло залишається на підконтрольній режиму території.

Його вбивство лише піддало багаття у вогонь і акції розпочалися ще по десятку населених пунктів.

В ХТШ спохватилися і відмінили своє рішення про відкриття торгівельного переходу, війська відкликані. Тих хто винен у вбивстві і пораненні жителів вільного Ідлібу, в ХТШ обіцяли покарати.

Прикро коли непримиримих бійців з режимом так зіпсувало фінансове питання. Вочевидь, питання переформатування і очищення ХТШ стоїть на часі як ніколи.

Командувач 5-го проросійського корпусу САА, провів огляд військ 3-ої бригади, яка штатно входить до корпусу. Що примітне, так це вбудованість русні у структури цієї бригади. Як бачимо на фото, командувач забезпечений особистою охороною за рахунок кадрових «іхтамнетів», але це не новина. Зверну увагу, що вони вдягнені в однострої і мають знаки приналежності до Сирійської арабської армії. Ось чому, коли турки наносили удари по пунктам управління військ режиму, в кремлі завивали від відчаю. Але гарний «руській», лише кожен 200.

А поки, асадити катаються по сирійській пустелі, яку називають Бадія, у пошуках іділівців, самі терористи прийшли до асадитів. На дорозі Пальмира-Хумайма провінції Хомс, автобус, що перевозив асадівських вояк, був підірваний на СВП. Загинули п’ять лейтенантів і один «старшой» лейтенант (всього 6) зі складу 60-ої бригади 11-ї дивізії САА. Всього постраждало близько 25 асадитів.

Взагалі то активність бойовиків Ісламської держави значно виросла на тлі нестабільної обстановки в Іраку та Сирії. Величезний стрибок активності нападів терористів з початку року. Так, якщо в січні таких було 88, то вже в лютому – 93, в березні 101, а у квітні стало – 151. На мапі позначені напади терористів за квітень.

Джеймс Джеффрі, спецпредставник США в Сирії, зробив низьку важливих заяв у відеоінтерв’ю, організованому Атлантичною радою за участю радник президента Туреччини Ібрагіма Каліна та американський посла в Анкарі Девід Саттерфілд.

Зокрема, Джеффрі вкотре виказав підтримку і повну підтримку силовим діям Туреччини в Ідлібі, завдяки яким вдалося уникнути ще більшої гуманітарної катастрофи, вважаючи, що контроль над Ідлібом, де проживають мільйони сирійців, є “стратегічною загрозою”.

Далі він зазначив, що Америка хоче, щоб росіяни чинили тиск на режим асада для переговорів про нову конституцію та проклали шлях до національних виборів. Для прискорення цього процесу, “адміністрація США з червня почне використовувати Закон” Цезар”, який уповноважує його притягувати до відповідальності велику кількість злочинців, які надають допомогу режиму для придушення його громадян”. “Ми маємо намір використовувати цей закон агресивно проти режиму асада та проти тих, хто його підтримує”.

Ізраїль: В мережу надійшли зображення високої чіткості у форматі, що показують наслідки роботи ізраїльських ВПС по іранським об’єктам в Сирії. На першій, часткове знищення будівлі біля міста Сукхна в провінції Хомс, 20 квітня.

Далі, результати ударів від 27 квітня по авіабазі Аль Маззех біля Дамаску. На цих фото, ізраїльтяни намагалися знищити входи на підземний рівень.

А вже сьогодні в ніч, гелікоптери ізраїльських ВПС здійснили атаку на військові об’єкти в районі Кунейтра з боку сирійських Голан. Удари були завдані по позиціях бригади “Аль-Джазіра” і місцевої шиїтської проіранської міліції в районі КПП Аль-Кахана і села Арайя. Серед бойовиків є вбиті та поранені, інфраструктурі завдана суттєва шкода.

І на додачу, вже втрете за тиждень. Щось прилетіло по складах з боєприпасам сирійської армії у місті Хомс. Спостерігаються величезні вибухи та стовпи диму. Режимові ЗМІ повідомили, що причини підривів невідомі. Це означає, що русо-асадівська ППО знов все проґавила. Як зазвичай)

Очільники МЗС арабських країн-членів Ліги арабських держав обіцяють підтримати Палестинську автономію (ПА) в боротьбі проти ізраїльської анексії. Дипломати обіцяють застосувати будь-які дипломатичні, політичні, юридичні та фінансові важелі для підтримки ПА і протидії планам Ізраїлю по запровадженню свого суверенітету. Про це повідомляє The Times Of Israel.

Опублікований представниками арабських країн проект резолюції називає прагнення Ізраїлю анексувати території Іудеї і Самарії, а також Йорданської долини військовим злочином. Арабські держави закликають США не підтримувати це рішення Ізраїлю.

Єгипет: Бойовики ІДІЛ підірвали на вибуховому пристрої БТР єгипетської армії, на південь від району Бір Аль-Абд у північному Синаї. Внаслідок атаки постраждало десять єгипетських солдатів (вбитих не менше половини).

Ємен: Хусити значно посили свою активність за останні 72 години. Урядові війська відбивають вже третю масовану атаку на північний схід від міста Хейс в провінції Ель-Худайда.

Така активність хуситів, наводить на думки про координованість їх дій з сепаратистами зі Перехідної Ради Південного Ємену, яка оголосила про свою незалежність шість днів тому. І фактично виступила проти законного уряду Ємену та стала союзником хуситів.

На єменському острові Сокорта командир 1-ї бригади морської піхоти єменської армії зрадив присязі та передав озброєння ввіреної йому бригади силам Перехідної Ради. Ті у свою чергу зажадали, щоб вірні уряду війська здали свої позиції та покинули острів. Ті відмовилися, розпочалися бої.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Важливий момент: В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією

субота, 27 квітень 2024, 12:23

Здатність України повернути всі захоплені росіянами території буде залежати від майбутніх рішень на Заході, в Кремлі та у Києві, а також здатності всіх сторін динамічно змінювати хід війни. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передаю...

Чи можливий новий український наступ: Експерт оцінив ситуацію на фронті

субота, 27 квітень 2024, 11:30

В України зараз з'явиться артилерія, боєприпаси і росіяни знають, що це буде десь протягом цього місяця. Тож вони намагатимуться якнайшвидше реалізувати якісь завдання. Про це в ефірі "1+1" заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти У...