Квиток в один кінець: Російські командири катували і розстрілювали своїх підлеглих, - розслідування

У Росії проти керівництва 6-ї мотострілецької дивізії окупантів розпочали кримінальну справу за статтями про перевищення службових повноважень, незаконне позбавлення свободи та вбивство. Саме так командири окупантів поводились із тими підлеглими, хто "порушував військову дисципліну і відмовлявся виконувати накази", передають Патріоти України.

Про це йдеться у постанові слідчого комітету РФ. Керівництво зазначеної дивізії віддавало накази ув’язнювати, катувати та вбивати своїх військових. Як зазначає Суспільне, "російська армія системно вчиняє не лише воєнні, але й військові злочини проти своїх же".

Ще навесні 2023-го рядові окупанти з шостої мотострілецької дивізії (західний військовий округ російської армії) почали скаржитися, причому одразу на все – від неможливості помитися до недостатнього екіпірування та відсутності евакуації з поля бою

Скарги помітила регіональна уповноважена з прав людини. Після розголосу змінили командира полку. Проте "погане ставлення" до підлеглих мав не він, а його начальник, командир дивізії Марат Оспанов з позивним "Гюрза" (нині йому 53 роки).

Саме Оспанов, як зазначено у документах слідкому РФ, у травні 2023-го (тобто, коли у мережі з’явилось вищенаведене відео) наказав підлеглим затримувати та незаконно утримувати військових, які "порушували військову дисципліну і відмовлялися виконувати накази, а також вчиняли інші проступки".

Виконував наказ Оспанова його "замполіт", 44-річний Станіслав Іванісов. Іншого заступника Оспанова, 41-річного полковника Євгєнія Малишка "призначили відповідальним за вбивство військовослужбовців, які, на думку Оспанова, не підлягали виправленню". Принаймні, так зазначено в документах слідкома.

Загалом у справі фігурують 19 "постраждалих" окупантів – усіх їх тримали у підвалах кількох будинків у Попасній Луганської області (на вулиці Миру, 146, та на вулиці Кошового, 33 та 39). Як зазначають слідчі – "в умовах відсутності туалетів, умов для підтримки гігієни, спальних місць, обмеженого споживання води і їжі".Частину з них звільнили на початку вересня російські військові прокурори.

Але не менш як восьмеро затриманих "не підлягали виправленню", тож їх наказали вбити. Цікаво, що серед них лише один рядовий, і лише він вижив. Це Ілья Борісов, який був санітарним інструктором відділення збору й евакуації поранених. Його відпустили з-під варти на час перевірки у частині, а щоб рядовий не спілкувавсь з перевіряючими, Борісова відправили одразу на передову, він отримав поранення і потрапив у госпіталь. Це його і врятувало від смерті.

Капітани Ніколай Козловскій і Юрій Снитніков, сержанти Артур Галімов та Ігорь Коломійцев, єфрейтор Алєксєй Авєр, лейтенант Валєрій Грушецкій та старший лейтенант Артьом Фадєєв були вбиті.

Їх усіх, за версією російських правоохоронців, піддавали тортурам. Саме це, на думку слідчих РФ, стало причиною вбивства військових: командування так намагалося приховати факти побиття. Тож на початку липня, як йдеться у документі, Оспанов наказав вивезти зазначених ув’язнених на лінію фронту та вбити.

Полковник Євгєній Малишко передоручив наказ своїм підлеглим, майору Євгєнію Боріскіну, прапорщику Євгєнію Чуканову, старшому прапорщику Гєннадію Мурогу та старшому сержанту Роману Тімоніну. Усі вони стали фігурантами розслідування.

О 4-й ранку сімох затриманих вивели з підвалу в домі на Попасній та перевезли в Бахмутське Донецької області. Військові вибрали будинок з підвалом, завели туди своїх увʼязнених. Після цього Боріскін, Чуканов та Тімонін закидали підвал гранатами Ф-1 (кинули "не менше п’яти").

"Контрольні постріли" виконав майор Євгєній Боріскін. Особисто спустився до підвалу, де "здійснив не менше семи пострілів із пістолета безшумної стрільби марки 6П9", зазначають слідчі.

Мертві тіла спалили разом з авто, в якому загарбників привезли до місця страти. За версією слідчих, спалювали Тімонін та Мурий за наказом того ж Малишка.

Суспільне намагалось зв’язатись з родичами страчених, проте більшість з них відмовилось надати коментарі представникам масмедіа. З того, що вони таки розповіли, можна зробити висновок, що люди ще не знають про вбивство своїх рідних – не зважаючи, що слідству відомі фігуранти справи.

Лише мати вбитого лейтенанта Валєрія Грушецкого Раїса Грушецкая розповіла, що з нею зв’язувалися російські правоохоронці. Але слідчий, який з нею розмовляв, також не казав, що її син загинув.

Також говіркою виявилась дружина Оспанова Іріна. Вона вважає, що її чоловіка затримали безпідставно. За її словами, зараз генерал у Донецьку, "у психіатричному відділенні лікарні на освідуванні". Затримали його ще в березні.

Жінці також "дали довідку з лікарні швидкої допомоги, що були побої, коли його привезли у слідчий комітет і там утримували". Проте під суд в РФ потраплять не всі. Вищезгаданого майора Євгєнія Боріскіна вбили на передовій за два тижні після того, як він вбив у підвалі сімох колег. Посмертно його навіть нагородили медаллю "за відвагу" та орденом "мужності". А звання майора він отримав за три дні до смерті.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...