Київ беруть у "кліщі": Угорщина підписала довгостроковий контракт з РФ про постачання газу в обхід України, - глава МЗС Сійярто

Кружний шлях стане дешевше, через неринкові механізми ціноутворення "Газпромом"

Новий контракт розрахований на 15 років з можливістю перегляду умов через 10 років. Угорщина буде отримувати по 4,5 мільярда кубометрів газу на рік: 3,5 мільярда через Сербію по газопроводу "Турецький потік" і по його сухопутному продовженню та один мільярд кубометрів – через Австрію. Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, повідомляють Патріоти України з посиланням наСуспільне.

Сійярто не назвав ціну газу за умовами нового контракту, але заявив, що вона "набагато вигідніша" в порівнянні з нинішньою.

Очільник "Оператора Газотранспортної системи України" Сергій Макогон заявив, що домовленість з Угорщиною є частиною стратегії РФ з позбавлення України статусу транзитної держави.

"Ще один приклад того, як Газпром диктує умови постачання газу, включаючи маршрути постачання, у тих країнах, які критично залежать від постачання російського газу. Зрозуміло, що новий маршрут не може бути дешевший за український, але Газпром вдало ховає транспортні витрати у кінцеву ціну на газу. Фінальна мета Кремля - незважаючи на витрати, повністю позбавити Україну транзиту, щоб посилити політичний та мілітарний тиск на Україну", – повідомив Макогон.

На думку українського посадовця, "правильніше" було б домовлятися з РФ про продаж газу на кордонах ЄС.

"Правильне рішення для ЄС було б змусити Газпром продавати газ на кордонах Енергетичного співтовариства, щоб європейськи трейдери мали можливість самостійно вибирати маршрути подальшого транспортування. Наразі Кремль продовжує використовувати принцип "розділяй і володарюй", – додав Макогон.



Воєнні злочини тривають: У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:30

Російські терористи у тимчасово окупованому Криму мобілізували місцевих мусульман під час Ураза-байрам. Про це у Telegram-каналі пише рух спротиву "Атеш", передають Патріоти України. За інформацією партизан, росіяни провели масову облаву на місцеве на...

"У Кремлі зараз траур": Росія не здатна виготовляти нові Ту-22М3, - ГУР Міноборони

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:02

Для Росії виготовлення нових бомбардувальників Ту-22М3 на сьогодні є фактично неможливим. Про це представник ГУР МО Андрій Юсов сказав у ефірі телемарафону, передають Патріоти України. За його словами, в ГУР є інформація про ситуацію з такими бортами у...