Київ не погоджував атаку із Заходом: Христо Грозєв вказав на важливий нюанс з операцією в Курській області

Наступ на Курську область РФ став несподіванкою не лише для вищого керівництва Росії, а й партнерів України. Київ не погоджував атаку із Заходом, щоб уникнути витоку інформації, передають Патріоти України.

Про це розповів болгарський журналіст видання The Insider Христо Грозєв в інтерв'ю "Суспільному". "Те, що вже видно, що ця атака виявилася абсолютно несподіваною для вищого керівництва Росії, до речі, не тільки для вищого керівництва Росії", – сказав він.

Журналіст додав: як виявилось, Генеральний штаб Збройних сил України готував операцію в Курській області, не погоджуючи її із західними партнерами. Це було зроблено навмисно – щоб уникнути витоку.

"Я сам розмовляв з представниками кількох західних країн, які були здивовані масштабом і тривалою підготовкою цієї контратаки на території Росії. Хоча перша реакція з їхнього боку була, що це, швидше за все, якась мінімальна психооперація, яка лише має на меті створити напругу серед російського населення, щоб вони зрозуміли ціну війни і так далі, то вже після перших двох ночей контратаки сьогодні в них змінилося ставлення, і вони вважають, що це має шанс, щоб ці позиції закріпилися і що це стало серйозним важелем для майбутніх переговорів, навіть якщо тільки на цій території буде укріплено українську сторону, ЗСУ", – сказав Грозєв.

На його думку, події в Курській області насправді набагато важливіші, ніж це може здатися:"Те, що я спостерігаю паралельно, це все-таки, як це відбивається на спецслужбістах, на олігархах у Росії. І я думаю, що це набагато важливіше, ніж видно збоку. Тому що кола біля Путіна чекали, куди піде вектор, тобто буде чи далі наступ російської армії до американських виборів, розуміючи, що дуже важливо мати якісь кордони, які їх влаштовують, щоб розпочинати переговори з новим американським президентом чи президенткою вже про якесь заморожування конфлікту на території, які вони вже завоювали. А зараз ми бачимо, що траєкторії йдуть в обидві сторони".

Тому втрачається загалом "сенс в оригінальному плані, як домовлятися про мир після нового президента" США. Журналіст також припустив, що наступ на Курщину матиме дестабілізуючий вплив на керівництво РФ та стратегію Москви.

"Тому я думаю, що це має дуже-дуже дестабілізуючий вплив на керівництво Кремля. Ну й найближчими днями, якщо залишиться на цих позиціях або далі продовжуватиме рухатися українська армія, то бачитимемо все більше і більше хаосу і втрату концентрації взагалі стратегії Росії. Тож це набагато важливіше, ніж здається з боку", – сказав Грозєв.

Подалі від війни: Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук запропонувала населенню Курщини евакуацію до України

четвер, 15 серпень 2024, 0:30

Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для мешканців Курської області, які потребують гуманітарної допомоги або ж хочуть евакуюватися в Україну. Про це оголосила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірин...

Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

середа, 14 серпень 2024, 23:45

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Пр...