Китай перейшов від спостереження до нейтралітету: керівництво образило те, що Путін в Україні програє, - дипломат Чалий

Надзвичайний і Повноважний посол України у США 2015-2019 рр Валерій Чалий вважає, що Китай образило те, що президент РФ Путін програє війну в Україні, тож керівництво країни перейшло від спостереження до нейтралітету. Дипломат розповів про це в програмі "Вердикт з Сергієм Руденком" на "Еспресо", передають Патріоти України.

"Китай спочатку зайняв не просто нейтральну позицію, а спостережну. Деяких людей у керівництві Китаю образило те, що президент Росії Путін програє в Україні, і що вони сіли за один стіл із лузером. Уже зараз Китай перейшов від спостереження до нейтралітету, але вони бачать, що це не та позиція, яка відповідає реаліям сьогодення. Навіть антиамериканська позиція у китайському суспільстві зараз відходить у бік. Але говорити про те, що Китай на боці України й засуджує дії Росії, - не можна", - зазначив Чалий.

Експосол наголосив, що Китай також зазнає економічних втрат через війну Росії проти України. "Якби Путін не поїхав у Китай і не узгодив позиції напередодні 24 лютого 2022 р, він би не наважився нападати на Україну. Звісно, Китай грає величезну роль у світі й прагне бути на рівних зі США та випередити американців. Спочатку керівництво Китаю дратував програш Путіна, але потім вони побачили проблеми в економіці й надали більше можливостей політбюро, чого раніше не було. Адже Китай також зазнає втрат через війну Росії проти України", - зауважив Валерій Чалий.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...