Китай різко змінив свою позицію щодо окупованих Росією японських островів

Керівництво КНР вперше за останні 59 років змінило ставлення щодо приналежності Курильських островів, тепер Пекін займає "нейтральну" позицію, повідомляє Kyodo News.

Інформагентство з посиланням на власне джерело зазначає, що глава Китаю Сі Цзіньпін не підтримав претензію Японії щодо захоплених Росією островів біля Хоккайдо під час переговорів з російським диктатором Володимиром Путіним минулого місяця, хоча раніше Китай називав ці острови територією Японії.

Під час зустрічей у москві Сі сказав Путіну, що Китай "не підтримує жодну сторону" в цій територіальній суперечці, перейшовши до політики нейтралітету від позиції Китаю, яку сформував ще Мао Цзедун у 1964 році, розглядаючи чотири спірні острови як територію Японії. Уряд КНР дотримувався такої позиції, хоча останніми роками він публічно не згадував про це. На мапах зроблених в Китаї спірні острови позначено як "окуповані Росією".

Зміна позиції Китаю може ускладнити врегулювання суперечки, що триває десятиліттями, оскільки Москва навряд чи поступиться в цьому питанні зараз, за підтримки Пекіна, вважають оглядачі.

Курильські острови - це територія на північ від Японії, яку у 1945 році загарбав СРСР. Японія вважає їх окупованими. Суперечка щодо островів - одна з причин, чому Японія та Росія з кінця Другої світової так і не підписали мирну угоду.

У Польщі "злякалися" депортації українських чоловіків - Forbes дізнався причини

неділя, 12 травень 2024, 10:50

Польща взяла на себе зобов'язання допомогти Україні у репатріації чоловіків, які є військовозобов’язаними, після прийняття нового закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня. Однак крім етичних розглядів, цей крок може мати серйозний вплив н...

"По ворогу активно працюють": Бутусов розкрив нову тактику окупантів на Харківщині

неділя, 12 травень 2024, 10:44

Просування російських військ у Харківській області зупинено на рубежах 2-5 км від кордону, водночас оборона розгорнута й ефективно працює по ворогу, розповів військовий журналіст Юрій Бутусов. . "До теперішнього моменту російські атаки відбиті. На одн...