Китай теж присутній: У Саудівській Аравії триває мирний саміт щодо України

У Джидді, Саудівська Аравія, 5 серпня розпочалася друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі "Формули миру" президента України Володимира Зеленського. Під час нього високопосадовці приблизно з 40 країн, за виключенням РФ, говоритимуть про варіанти припинення вторгнення Росії до України. Про це пише Al Arabiya, передають Патріоти України.

Президент України Володимир Зеленський раніше назвав цей саміт дуже важливим, "тому що в таких питаннях, як продовольча безпека, доля мільйонів людей в Африці, Азії та інших частинах світу безпосередньо залежить від того, наскільки швидко світ рухатиметься до реалізації формули миру".

На форум Росію не покликали, однак у Кремлі заявили, що "стежать" за зустріччю. Там заявили, що РФ спочатку нібито "має зрозуміти, які цілі поставлені і про що буде йтися".

Саміт є важливим для України, оскільки він дає можливість достукатися до країн, які залишаються нейтральними. Зокрема йдеться про Індію та Бразилію.

Особливо важливою також є присутність Китаю, вірного союзника Росії. Україна сподівається, що Китай схвалить мирний план Зеленського.

Китай, який заявляє, що є нейтральною стороною конфлікту, але піддається критиці з боку західних столиць за відмову засудити вторгнення в Україну, оголосив у п’ятницю, що братиме участь у переговорах у Джидді, надіславши спеціального посланника з питань Євразії Лі Хуея. "У нас багато розбіжностей і ми чули різні позиції, але важливо, щоб наші принципи збіглися", — сказав спеціальний представник Китаю Лі Хуей.

Речник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь також сказав у заяві, що "Китай готовий працювати з міжнародним співтовариством, щоб продовжувати відігравати конструктивну роль у просуванні політичного вирішення кризи в Україні".

Сама Саудівська Аравія, де триває саміт, заявила про "готовність Ер-Ріяда надати свої добрі послуги, щоб сприяти досягненню рішення, яке призведе до постійного миру".

Слід додати, що Саудівська Аравія, найбільший у світі експортер сирої нафти, яка тісно співпрацює в цьому питанні з Росією, заявляла про свої зв’язки і з Москвою, і з Києвом і позиціонувала себе як можливого посередника у війні. Водночас країна підтримала резолюції Ради Безпеки ООН, які засуджують вторгнення Росії, а також її односторонню анексію ОРДЛО.

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...

РПЦ то вже не християнське об'єднання: Богослови з усього світу написали лист із пропозицією засудити патріарха Кирила за ідеологію "русского міра", - Филипович

субота, 27 липень 2024, 18:30

Релігієзнавиця, докторка філософських наук, професорка Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Людмила Филипович зазначила, що РПЦ ґрунтується не на християнських положеннях, а на ідеології "русского міра". Про це вона сказала в етері теле...