Китай виграє від будь-якого варіанту завершення війни в Україні: Болтон назвав причини і вказав на головний інтерес Пекіна

Китай активно підтримує Росію, надаючи свій ринок для збуту нафти і газу та допомагаючи обходити західні санкції, не виключено також військову допомогу. Однак кінцевою метою Пекіна є перетворення РФ на власну "колонію", передають Патріоти України.

Нині для Китаю склалася унікальна ситуація: він виграє незалежно від того, чим завершиться розв'язана Росією війна проти України – її перемогою чи повною поразкою. Про це заявив ексрадник з нацбезпеки США Джон Болтон в інтерв'ю "Голосу Америки".

Болтон переконаний, що Китай вже активно підтримує Росію, навіть якщо не йдеться про військову допомогу державі-агресору. Зокрема, Пекін надав РФ ринок збуту для нафти та газу, а також допомагає обходити західні санкції.

"Я думаю, що Китай дуже активно підтримує Росію. Звичайно, ми знаємо, що Китай суттєво збільшив закупівлю нафти і газу з Росії, і, ймовірно, ці цифри більші, ніж публічно повідомляється. І згодом Китай захоче продовжувати це робити на постійній основі Я не сумніваюся, що російські фінансові установи, які перебувають під санкціями, відмивають [у Китаї] гроші через непрозорість китайської фінансової системи на світових ринках, і я думаю, що Китай може допомогти Росії кількома непрямими способами, незалежно від того, чи постачає він зброю у Росію безпосередньо чи ні", – заявив ексрадник з нацбезпеки США.

При цьому можливості поставок китайської зброї Росії він не виключає, а в тому, що залежність РФ від Китаю лише посилюватиметься, експерт взагалі не сумнівається.

"Китай може продати зброю в Білорусь. І що потім буде? Він може продати зброю Північній Кореї, і що після цього станеться? Світ складний, і легко заявити на словах: "ми не поставляємо зброю безпосередньо в Росію", але при цьому на практиці робити те, що вони хочуть, Росія і Росія та Китай зараз перебуваютьу ситуації, яку можна назвати "ситуацією домовленості". Я думаю, що Китай це цілком влаштовує", – наголосив Болтон.

Він вважає, що кінцевою метою Китаю, виходячи з якої Пекін надає підтримку Росії, є прагнення перетворити РФ на власну "колонію".

"Я думаю, що Китай дуже ясно дав зрозуміти, що вони хочуть домінувати в Індо-Тихоокеанському регіоні, і врешті-решт вони претендують на глобальне домінування. У своїх публічних висловлюваннях вони цього вже не приховують. І Китаю дуже вигідне перетворення Росії на його сателіта – із сільськогосподарською продукцією, корисними копалинами, величезною територією, прямим виходом до Європи. Для них це дуже зручний сусід", – зазначив Болтон.

У той же час, вважає він, Китай зовсім не так сильно зацікавлений у перемозі Росії у війні проти України – з тієї простої причини, що за будь-якого результату протистояння Пекін буде в плюсі.

"Я думаю, що за будь-якого результату російсько-українського конфлікту Китай переможе. Якщо Росія виграє, повністю підкорить Україну, знову приєднає її до Росії, це було б плюсом для союзника Китаю. Але якщо Росія зазнає невдачі, вона стане більш залежною від Китаю. І так, і так – Китай виграє", – пояснив свою думку ексрадник із нацбезпеки США.

У Харківській області дрон окупантів влучив у машину волонтерів – ОВА

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:28

26 квітня безпілотник, скерований армією країни-агресора Росії, атакував цивільний автомобіль у Харківській області. Про це голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив у Telegram, передають Патріоти України. За його словами, інцид...

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...