"Лавров у п'ятницю на прес-конференції звинуватив Україну у "викраденні європейського газу", - політтехнолог Голобуцький

"Міністр МЗС РФ Сєрґєй Лавров в п'ятницю на прес-конференції звинуватив Україну у "викраденні європейського газу", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"...[Нечестно] когда начинают выгораживать украинцев, которые, не платя «Газпрому», и в условиях, когда «Газпром» не поставляет им бесплатно газ, начинали отбирать транзитный газ из трубы и тем самым обкрадывали Европу. А обвиняли во всём «Газпром», потому что Европа мёрзнет", - заявив глава МЗС РФ.

Лавров посилався на ситуації 2009 (6.01.2009 "Газпром" повністю перекрив поставки - але заявив, що це Україна "цинічно перекрила Європі газ"), 2011 (вересневі обшуки за санкціями Єврокомісії в європейських "дочках" "Газпрому" через порушення антимонопольного законодавства, перегляд контрактів і повернення внаслідок цього росіянами європейським клієнтам майже 2 млрд євро) і 2015 років (газова блокада України з 6.2014, припинення її під тиском Єврокомісії на початку 2015 і обмеження "Газпромом" у відповідь на тиск обсягів постачання газу до Європи до мінімальних "щоб запобігти реверсу в Україну"). Забув ще січень 2006 з аналогічною історією штучної газової кризи з перекриттям труби.

От тільки всі пам'ятають причини і наслідки цих подій, документи збережено. Тобто, заява дурна і безсенсова нібито.
Однак загалом це позначило тенденцію: Росія має намір знов завдати максимальної шкоди Україні, шантажуючи ЄС обмеженням або припиненням газових поставок. В якому вигляді це буде: "Україна незаконно відбирає/ відбиратиме газ", "українська ГТС не готова і потребує термінового ремонту", "українські газосховища ненадійні", "якщо РФ постачатиме газ через Україну - не буде сталих поставок через ПП-2 і Європа лишиться без газу" чи ще щось - поки сказати складно. Але загальний напрямок зрозумілий.
На жаль, за 15 років Європа так і не спромоглась системно убезпечити себе від російського газового шантажу - хоча Україна про це попереджала сусідів чи не з того ж 2006 року. І точно прямим текстом заявляла про наслідки надмірної залежності від російського газу в 2014-му, вже після початку війни. До наших попереджень не дослухались досі.
Натомість, очікувана холодна зима 2021-22 може все ж радикально вплинути на взаємини ЄС з Росією і зокрема з "Газпромом" і монополію врешті буде капітально зруйновано. Проте поки це просто припущення. А поки МЗС України варто ретельно підготуватись до отак публічно намічених атак Росії і "Газпрому" на Україну".

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...