Ледве не новий привід для війни: У Лукашена істерика через історичний прапор Білорусі в українському місті Дніпро, МЗС та прокуратура підготували жорсткий демарш

У місті Дніпрі біля мерії замінено прапор Білорусі. На флагштоку замість червоно-зеленого з орнаментом було вивішено біло-червоно-білий прапор, який використовується білоруською опозицією. У відповідь генпрокуратура Білорусі порушила кримінальну справу проти мера Дніпра Бориса Філатова, а посольство Білорусі надіслало ноту до МЗС України, зазначають Патріоти України.

Заміну прапора білоруські прокурори називають не інакше, як «знущанням над історичною та культурною реліквією», «приниженням національної честі та гідності білорусів» та шкодою «для тісних та дружніх зв'язків народів».

У ноті від посольства формулювання були ще різкішими. «Цинічний прояв недружнього ставлення до суверенної білоруської нації та акт державного вандалізму з боку влади України», — йдеться у документі. Білорусь вимагає повернення червоно-зеленого прапора та офіційних вибачень.

Міський голова Дніпра Борис Філатов стверджує, що прапор білоруської громади навпроти міськради встановлювали не за розпорядженням мера: «Це була ідея не чиновників, а цілком народна ініціатива». Змінили прапор теж не чиновники.

«Коли місцева молодь за бюджет участі встановила у мерії флагштоки з прапорами національних громад, то вона має право ці прапори міняти так, як їй заманеться. Тим більше, що, на відміну від нацистської та комуністичної символіки, біло-червоний-білий прапор не є забороненим в Україні. Тому молодь може вішати біля мерії будь-які прапори, які захоче. Хоч райдужні. Це її право. І „влада Дніпра“ тут молоді не указ», — заявив Філатов.

Прапори біля мерії Дніпра

Нагадаємо, раніше мер Дніпра пояснював, що приводом змінити білоруський прапор біля міськради могли стати маніпулятивні заяви та погрози з боку Олександра Лукашенка, а також білоруське «марення запаленого розуму» на українську тему.

Замах на прем'єра Фіцо: У Словаччині припускають, що нападник діяв не один

неділя, 19 травень 2024, 23:16

Міністр внутрішніх справ Словаччини Матуш Шутай Ешток припускає, що нападник на прем'єр-міністра Роберта Фіцо мав спільників. Про це повідомляє Dennik N, передають Патріоти України. "Є версія, що зловмисник був у певній групі людей, які, ймовірно, жарт...

Голова МЗС Латвії пробігла півмарафон заради збору коштів на дрони для захисників України

неділя, 19 травень 2024, 21:17

Міністерка закордонних справ Латвії взяла участь у Ризькому марафоні задля збору коштів на дрони для України, та подолала дистанцію півмарафону – 21 кілометр. У суботу Байба Браже оголосила, що зареєструвалася на дистанцію 21 км, що буде першим її півм...