"Легше пережити пандемію коронавірусу, ніж політику Кремля": У ООН рознесли РФ за етноцид корінних народів

Через внутрішню політику Росії деякі корінні народи на території цієї держави опинилися на межі зникнення. Це ні що інакше як етноцид з боку Кремля. З такими звинуваченнями на адресу Москви на ХХ сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів виступив інязор (головний старійшина) ерзянського народу Сиресь Боляєнь. Про це пише в Facebook співробітник Українського інституту національної пам'яті Павло Подобєд, передають Патріоти України.

"За останніх 30 років ерзя з мільйонної нації перетворились на невеличку етнічну групу, на межі цілковитого зникнення. Без війни, без епідемій і примусових депортацій. В схожій ситуації опинились наші сусіди по регіону Ідель-Урал: мокша, удмурти, марі, чуваші, башкири і навіть татари. Народам Росії заборонено мати власні політичні партії, університети чи навчатися в школах рідною мовою. Тільки танці в національних костюмах. Той, хто бореться за права свого народу - переслідується поліцією як екстреміст чи піддається примусовому психіатричному лікуванню як божевільний", - сказав Боляєнь.

Зауважимо, що його доповідь стала першою промовою на офіційному заході ООН, виголошеною ерзянською мовою. Крім того, за спиною доповідача знаходились два прапори - України та національний прапор ерзян.

Під час свого виступу інязор закликав міжнародну спільноту посилити тиск на РФ. "Ерзя можуть вижити в пандемію коронавірусу, але не можуть вижити в Російській Федерації. Лише міжнародний тиск на Москву здатен вберегти нас від останньої фази етноциду", - наголосив він й передав секретаріату Постійного форуму ООН з питань корінних народів заяву щодо порушення прав корінних народів у Росії.

У свою чергу, коментуючи виступ Боляєня, Подобєд зазначив: "важливо, аби Україна розвивала подібні ініціативи". "Не лише "глибоке занепокоєння". Ми повинні стати голосом і адвокатом тих, хто понесе труну Росії у світле майбутнє", - написав історик.

"Система закапсулювалася": Вибори - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації, - Вадим Денисенко

вівторок, 19 березень 2024, 10:17

"Вибори 17.03 - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації. Питання тільки в тому, як довго цей процес триватиме (більш детально про все це буде представлено на початку квітня в новому дослідженні, а зараз просто кілька кор...

"Згадаймо слова міністра оборони Великої Британії": Згурець оцінив можливе оголошення широкомасштабної мобілізації у РФ

вівторок, 19 березень 2024, 10:00

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зауважив, що якщо у РФ оголосять масштабну мобілізацію, то тільки на початок осені можуть бути сформовані більш-менш боєздатні сили противника. Про це він розповів в етері "Ес...