Ленд-ліз для України буде відрізнятися від допомоги часів Другої світової, - Михайло Жирохов

Конгрес США остаточно схвалив ленд-ліз для України, однак ця допомога буде відрізнятися від тієї, яку США надавали союзникам антигітлерівської коаліції під час Другої світової війни. Про це в інтерв'ю заявив військовий історик Михайло Жирохов, передають Патріоти України.

"Тоді ленд-ліз був не тільки для Радянського Союзу, але і для 14 або 15 країн. Це стало одним з факторів того, що Друга світова війна пішла так, як ми бачимо. Тому що, коли вводили ленд-ліз, у Великобританії вже фактично не було зброї, а німці, власне, готували висадку вже в Британії", - зазначив експерт.

Жирохов також зазначив, що ленд-ліз може стати дуже серйозною підмогою для України. "Якщо дивитися на досвід Другої світової, то ленд-ліз буде дуже потужним поштовхом для перемоги. Американці вже заявили, що будуть передавати зразки озброєння з існуючого складу тих частин американської армії, які знаходяться в Румунії та Польщі. Йдеться саме про важке озброєння, про переозброєння української армії на західні зразки", - заявив експерт.

Що таке ленд-ліз:

Ленд-ліз - державний акт США, що дозволив у 1941-1945 роки постачати своїм союзникам у Другій світовій війні боєприпаси, техніку, продовольство, медичне обладнання та ліки, стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти без оплати. Всі поставки по ленд-лізу оплачувало казначейство США, повернення справної зброї та техніки, що залишилася мало проводитися після завершення військових дій (за фактом, розгрому Японії). Основними одержувачами поставок за актом про ленд-лізу стали країни Британської Співдружності націй і СРСР.

Джерело: УНІАН

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...