"Лідери НАТО погодились прибрати вимогу про ПДЧ для України": Столтенберг розповів про умови

Голови держав і урядів країн-членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО) погодились прибрати вимогу про виконання плану дії щодо членства для України. Але запрошення до членства залежатиме від втілення певних умов. Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав на брифінгу в рамках саміту голів держав і урядів країн-членів Альянсу, який відбувається у Вільнюсі (Литва), передають Патріоти України.

"Ми підтвердили, що Україна стане членом НАТО, і погодились усунути вимогу для плану дій щодо членства. Це змінить шлях України до членства від двоетапного процесу до одноетапного процесу", - наголосив Столтенберг.

"Ми також чітко прояснили, що ми надішлемо запрошення для України приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться і умови будуть виконані", - заявив генеральний секретар Альянсу.

Три елементи наближення України до НАТО

Генеральний секретар Альянсу зазначив, що сьогодні союзники погодили пакет з трьох елементів, аби наблизити Україну до НАТО.

Зокрема, перший елемент - погоджено нову багаторічну програму підтримки з метою створення можливості для переходу від радянських доктрин і навчальних програм на стандарти НАТО,з метою надання допомогти у перебудові сектору безпеки і оборони України, а також з метою задоволення критичних потреб України в пальному, обладнанні для розмінування, і медикаментах.

Крім того, другий елемент - це започаткування Ради Україна-НАТО, яка стане форумом для розгляду кризовий ситуацій, проведення консультацій та ухвалення рішень. Зустрічі на засіданнях Ради Україна-НАТО будуть відбуватися на рівних умовах між країнами-членами і Україною.

"Я з нетерпінням чекаю на інавгураційну зустріч Ради завтра з президентом Зеленським", - сказав Столтенберг. Він додав, що третій елемент, - це власне формулювання стосовно шляху України до членства.

Строки набуття членства в НАТО

Водночас Столтенберг сказав, що для набуття членства важливі реформи у секторі оборони і приведення української армії до взаємосумісності з арміями Альянсу. Інших умов він не назвав.

За його словами, раніше не було часових рамок для процесу набуття членства.

При цьому, Столтенберг сказав, що умови набуття членства частково відображені у десятій статті Вашингтонського договору про створення НАТО. Він додав, що саме союзники повинні провести оцінку, чи умови повноцінно виконані.

"Союзники сьогодні узгодили тверде, єдине і позитивне повідомлення для України про незмінну підтримку, але також позитивне повідомлення про подальший рух до членства, і це включає цей пакет практичної підтримки, аби створити повну взаємосумісність між Збройними силами України і силами НАТО", - підкреслив Столтенберг.

Він сказав, що у додачу до цього, союзники надають Україні значну воєнну підтримку, тому що найбільш термінове завдання зараз полягає у забезпеченні перемоги України.

Також Столтенберг зазначив, що очікує на зустріч з Зеленським сьогодні ввечері до завтрашнього інавгураційного засідання Ради Україна-НАТО.

Джерело: УНІАН

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...