Літаків для початку не багато, але дуже добре озброєні: США оснастять F-16 для України потужними ракетами та сучасними керованими бомбами, - WSJ

Як повідомляє The Wall Street Journal, Данія та Нідерланди мають передати Україні F-16 найближчим часом, також у майбутньому очікуються постачання винищувачів від Бельгії та Норвегії. Але залишалося невирішеним питання озброєння для літаків, інформують Патріоти України.

Неназваний високопосадовець США розповів WSJ, що незважаючи на обмежені запаси Пентагону, Вашингтон вирішив передати Україні боєприпаси класу "повітря-земля", комплекти точного наведення для бомб та сучасні ракети класу "повітря-повітря". Кількість озброєння, яку запланували поставити, буде достатньою для задоволення найнагальніших потреб України.

"Ми впевнені, що зможемо поставити все це (озброєння - ред.) принаймні у тих критичних обсягах, які їм необхідні", - уточнив співрозмовник журналістів.

Україна отримає від США:

  • ракети класу "повітря-земля" AGM-88 HARM,
  • версії комплектів Joint Direct Attack Munition (JDAM) збільшеної дальності, які перетворюють некеровані бомби на "розумну" зброю;
  • бомби малого діаметра (GLSDB);
  • ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності AMRAAM;
  • ракети класу "повітря-повітря" малої дальності AIM-9X.

Співрозмовник також уточнив, що європейські країни можуть виділити кошти для того, щоб купити у США додаткове озброєння для "українських" F-16.

За його словами, США обмежать Україну у застосуванні ракет для F-16 за аналогією з іншим переданим озброєнням. Тобто українські захисники зможуть бити ними по території РФ лише у відповідь на атаки з іншого боку кордону.

Зазначимо, Україна також добивається винищувачів F-16 безпосередньо від США, але найбільший партнер та оператор цих літаків відповідних заяв ще не робив.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...