Люди в радіусі 20-30 км можуть повністю осліпнути: Грант пояснив, якими можуть бути наслідки використання тактичної ядерної зброї Росією

Існує фундаментальна різниця між тактичним ядерним вибухом у повітрі і вибухом на землі. Другий фактично створює пилову бомбу, викидаючи у повітря пил і радіоактивну масу, яка потім за допомогою вітру може переміститись в інше місце, передають Патріоти України.

Про це британський військовий експерт, полковник Глен Грант розповів в інтерв'ю на телеканалі "Еспресо". Він наголосив, що навіть від тактичного ядерного вибуху відбудеться велика руйнація – для цього таку зброю і проектують. За словами Гранта, у "відносно невеликому радіусі" буде "знищено абсолютно все".

"Діаметр ураження становить близько одного кілометра, за винятком якщо ракета вцілить у відкриту місцевість, – тоді ефект буде набагато ширшим. Люди в радіусі 20-30 км, дивлячись на вибух, повністю або тимчасово осліпнуть. Звісно у найближчій зоні всі піддадуться радіоактивному опромінюванню, тож якщо вони не загинуть від вибуху, то від радіації захворіють та помруть, йдеться про 3-5 км від епіцентру вибуху. Якщо вибух припаде на землю, то відбудеться величезний викид радіоактивної маси у повітря, а коли піде дощ, то він з'єднається з частинками радіоактивного бруду та опромінить територію на яку впаде", – пояснив Грант.

Він зауважив, що якщо Путін використає зброю надто близько до російського кордону, то цілком можливо, що вся радіоактивна маса може повернутися назад до Росії. Тому у разі використання такої зброї необхідно бути дуже обережним щодо врахування напрямку вітру.

"І є ще один момент: якщо вони випустять таку ракету, українські війська не знатимуть, що це ядерна ракета, і цілком ймовірно, що її зіб'ють системи ППО. В такому разі не буде ядерного вибуху, а буде радіоактивний викид у місці її приземлення. І це зараз найбільш вірогідний сценарій", – вважає полковник Глен Грант.

"Це справді дуже серйозно": Папа Римський знову закликав Україну до переговорів з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 10:45

Папа Римський Франциск знову закликав Україну до переговорів з РФ. Нова заява понтифіка прозвучала на на тлі війн в Україні та Секторі Гази. На його думку, "досягнутий мир кращий, ніж безкінечна війна". Про це пише CBS News, передають Патріоти України...

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині - росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

четвер, 25 квітень 2024, 10:28

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині, передають Патріоти України. "Було вражено цивільну інфраструктуру, пошкоджено логістичне сполучення зализиці. Крім того, удар пошкодив адміністративні будинки та пошкодив авто та цивільне майно",...