Лівія отримала підтримку від Тунісу. Диктаторські режими провокують США. Росія - єдина країна, яка не визнає злочинів режиму Асада з застосуванням ХЗ

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Лівія: Відбулася зустріч, під головуванням голови Президентської Ради Файеса Аль-Сарраджа в присутності двох його заступників Ахмеда Мутайка, Абдела Салама Кагмана та двох членів – Мохамеда Амарі Заїда та Ахмеда Хамзи.

На засіданні Ради були обговорені програми, що сприяють підвищенню безпеки в столиці, її околицях та визволених містах, а також заходи, що вживаються для забезпечення потреб громадян. Аль-Саррадж прагне підвищити безпеку звільнених міст.

Вочевидь, що посилення військової присутності та активності буде не за горами. Тим часом, патрулювання звільненого суходолу на заході країни до кордону з Тунісом стало регулярним.

Президент сусіднього Тунісу Каїс Саїд запевняє Файеса аль-Сарраджа, що його країна повністю підтримує Уряд Національної Єдності, як легітимний уряд Лівії. «Ми впевнені у здатності уряду розширити свої повноваження на всю територію Лівії, і ми відкидаємо будь-яке зовнішнє втручання цей процес. Наша позиція чітка на підтримку УНЄ, і будь-яка заява, яка суперечить цьому, не відображає офіційну позицію Тунісу».

Свої слова президент Тунісу підкріпив посиленням прикордонної ділянки за рахунок військових та національної гвардії Тунісу. В разі намагань хафтарівських банд прорватися буде відкритий вогонь на ураження.

Свою позицію Туніс також підкріпив підтримкою з боку США. На фото, міністр закордонних справ Тунісу та американський посол у Тунісі обговорюють лівійську кризу.

Ситуація навколо оточеної бази аль-Ватійя не змінилася. Представник ЛНА заявив, що будь які перемови про здачу бази силам УНЄ не йдеться. Хафтар обрік своїх людей на загибель. Чергова нічна спроба вирватися з бази завершилася для хафтарівців невдало. Облога не триватиме вічно.

На осі Айн Зара хафтарівці втратили черговий розвідувальний БПЛА.

Сам же, Файес Аль-Саррадж заявив італійській газеті “La Repubblica”, що в майбутньому після злочинів, які вчинив Халіфа Хафтар, переговорів особисто з ним не буде. Всі спроби політичного вирішення лівійської кризи були зірвані власне Хафтаром, що є злочином проти всіх лівійців.

І такі злочини продовжуються, артилерія ЛНА знов провела хаотичний обстріл Тріполі. Внаслідок обстрілу з РСЗВ загинув один малюк, ще троє дітей поранені. Один з ракетних снарядів потрапив в житловий будинок поблизу шосе Ас-Сур. Дитині, яка загинула було п’ять років, вік поранених не перевищує дев’яти.

Іран: КВІР знов розпочали активно підвищувати ескалацію в регіоні. Одинадцять суден іранських КВІР неодноразово проводили небезпечні маневри поруч з військовими кораблями ВМС США на півночі Аравійського моря. Один катер прийшов в 10 ярдах, і ледь не зіткнувся кораблем, йдеться у повідомленні ВМС США.

Ліван: Ліванці втомилися від зубожіння, безробіття і економічної кризи. Як мінімум три масові акції протесту пройшли сьогодні.

Сирія: Не відстають в провокаціях від іранців і русня. ВМС США заявляють, що російський реактивний Су-35 здійснив “небезпечне” перехоплення літака США P-8 Літак спостереження, в цей час перебував у міжнародному повітряному просторі над Середземномор’ям. ВМС США кажуть, що російський літак здійснив швидкісний, перевернутий маневр, в 25 футах прямо перед P-8.

Верховний представник ООН з питань роззброєння Ізумі Накаміцу наголосила на необхідності виявлення та притягнення до відповідальності осіб, причетних до використання хімічної зброї проти цивільних осіб у Сирії.

Таку заяву було зроблено на закритому засіданні Ради Безпеки ООН вчора, в середу, під час якого представники держав-членів обговорили перший звіт слідчої групи Організації із заборони хімічної зброї, яка засуджує режим асада за здійснення атак заборонених токсичних газів.

Рашка єдина з країн ООН, яка виступила проти доповіді по Сирії Організації із заборони хімічної зброї.

На землі обстановка погіршується. Повідомляється, що іранський ударний БПЛА атакував автівку бійців протурецької СНА в н.п.Анкаві в Сахль Габі. В результаті двоє з них загинули.

В ночі знову відновився артилерійський обстріл бандитами режиму все тих же багатостраждальних міст Аль-Бара, Аль-Фатіра, Суфухон і села Флайфель в південній місцевості Ідліб, в поєднанні з інтенсивними польотами розвідувальних БПЛА в повітряному просторі району.

Одночасно засоби масової інформації режиму говорять про те, що необхідно підвищити готовність, з метою незабаром почати військові дії в Ідлібі. Ймовірно, що сама військова операція може бути розпочата після закінчення священного для мусульман місяця Рамадан. Який починається з 23 квітня. Хоча для асада/путіна законів не існує.

Непримириме незалежне угруповання Хайят Тахрір аш-Шам продовжує демонструвати порозуміння з турками. Як кажуть, внаслідок узгодженого рішення на вільних територіях Ідлібу буде змінена правоохоронна система.

Подібно до територій операцій «Щит Євфрату» та «Оливкова Гілка», у Великій Ідліб буде введено до 5 тис підготовлених Туреччиною членів «Вільної сирійської поліції», які будуть забезпечувати правопорядок.

Судова система також зазнає змін – всі призначення прокурорів та шаріатських суддів буде проходити з відома Туреччини. Подібні рішення є досить болісними для ХТШ, яке залишають найбільш радикальні елементи. Але це є єдиними вірним рішенням, коли багато розрізнених угруповань не змогли дати відсіч асадитам і втратили багато здобутків революції. Єдиним кулаком під проводом Туреччини в них набагато більше шансів.

На підконтрольній режиму території продовжується боротьба з наркотрафіком, або іншими словами – перерозподіл ринку збуту. Криза, як не кажи, а на всіх грошей не вистачає.

Правоохоронні органи режиму знайшли понад два мільйони наркотичних таблеток та понад 178 кілограмів “Гашишу” у Латакії, повідомляє проурядова газета “Аль-Ватан”. Крім того була виявлена велика кількість прекурсорів. Вилучено декілька автомобілів наркоділків. Заарештовано десять причетних.

Цей наркошляхопровід проходив з порту Латакія до Дубаї. Варто зазначити, що в кінці лютого поліція Дубаю оголосила про найбільшу в світі операцію по запобіганню контрабанді наркотиків. Загальна кількість вилученої в ході операції наркоти перевищила п’ять тон.

Саудівська Аравія: Ціна нафти марки Urals в Роттердамі пішла нижче $14 за барель. Саудити пропонують нафту по $10 і пропонують відстрочку платежу на 3 місяці. Яка гарна нова угода ОПЕК+. Загорніть дві!

Опублікував: Андрій Савчук

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...