Особливий сигнал? Лукашенка вперше запросили до Брюсселя на саміт "Східного партнерства"

Президента Білорусі Александра Лукашенка запросили на обід, організований президентом Європейської ради Дональдом Туском, з нагоди 10-річчя "Східного партнерства" в Брюсселі 13 травня, повідомляють Патріоти України.

Кілька джерел в ЄС, які говорили на умовах анонімності, підтвердили, що Лукашенка минулого тижня запросили разом з лідерами інших п'яти східних партнерів ЄС - Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови та України.

Проте вони не очікують, що Лукашенко з'явиться особисто, заявивши, що Мінськ може бути представлений натомість міністром закордонних справ Владіміром Макеєм, який від імені своєї країни взяв участь у саміті "Східного партнерства" 2017 року в Брюсселі.

Самміт був першим заходом на високому рівні, організованим Європейським союзом, в якому Лукашенку дозволили бути присутнім після виключення з попередніх чотирьох самітів.

ЄС наклав санкції на Білорусь після розгону, що відбувся після президентських виборів у грудні 2010 року. Але у лютому 2016 року у відповідь на звільнення всіх політичних в'язнів у серпні 2015 року ЄС скасував більшість санкцій проти країни.

Серед них було скасування заморожування активів та заборона на отримання для 170 білорусів, серед яких Лукашенко, а також обмежувальні заходи щодо 14 компаній. ЄС розпочав "Східне партнерство" у 2009 році задля сприяння економічній інтеграції та європейським цінностям у шести країнах на сході Європи та на Південному Кавказі без чіткого шляху до членства в ЄС.

Німецький виробник БПЛА відкриє ще один завод в Україні: Стало відомо, скільки дронів вироблятиме

субота, 20 квітень 2024, 9:50

Німецький виробник безпілотників Quantum-Systems відкриє ще одне виробництво дронів в Україні з потужністю до 1000 БПЛА на рік. Про це повідомили на сайті компанії, передають Патріоти України. Новий завод стане другим підприємством компанії в Україні,...

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 20 квітня

субота, 20 квітень 2024, 9:15

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно склали: