Лукашенко може використати армію проти України, - білоруський журналіст

Не так давно Олександр Лукашенко взагалі ледь не оголосив війну Польщі.

Білоруські протести пройшли три стадії зміни. Спочатку фактично у першу ж ніч після виборів це було жорстоке силове протистояння. Потім ситуація змінилась. Про це в коментарі говорить білоруський журналіст Денис Лавникевич, передають Патріоти України.

"Силові органи застосовували насильство по відношенню до мирних активістів. Такої жорстокості ніхто не очікував. Проте це не зупинило протести, а змусило їх частково змінити свою форму.

Другий етап це – мирні акції проти насильства, до яких дуже активно долучились білоруські жінки. Вони виходили на площі, ставали між активістами та силовиками. Також почались страйки на великих підприємствах. Робітники почали зупиняти їх роботу на знак солідарності з протестами. Люди почали об'єднувати на найнижчих рівня, що на відміну від українцям, білорусам не властиво", - пояснює експерт.

На третьому етапі сформували Координаційну раду опозиції, яка намагається керувати усім процесом, говорить Денис Лавнікевич. "Зараз самопроголошена влада Білорусі активно намагається тиснути на її членів – відкривають кримінальні провадження, викрадають. Проте люди досі кожні вихідні виходять на площі і протестуються проти режиму Лукашенка. Важко передбачити, чим це все закінчиться у результаті. Люди можуть стомитись і припинити спротив або є він може початись з новою силою", - вважає журналіст.

За його словами, Лукашенко навряд буде використовувати армію для придушення протестів. "Це був би досить неефективний інструмент. Адже білоруська армія це – строковики, які навряд захочуть та погодяться бити своїх співгромадян. Білоруський режим має достатньо внутрішніх військ, щоб розганяти протестувальників. Там натаскані хлопці, які готові на усе, що їм скажуть. Скоріше армію можуть використати для зовнішніх провокацій проти сусідніх країн – Литви, України, Польщі. Литовці вже усвідомлюють цю можливість.

Не так давно Лукашенко взагалі ледь не оголосив війну Польщі (У четвер, 3 вересня, під час зустрічі з главою уряду РФ Михайлом Мішустіним заявив, що Білорусь розмістила половину своєї армії на кордоні з Польщею та Литвою й оточила військами Гродно. Раніше Лукашенко говорив, що Польща хоче захопити Гродненську область. – ред.). Він впевнений, що протести це – вплив ззовні. Не вірить, що люди просто могли вийти на вулиці, бо стомились від його диктатури", - додає експерт.

Джерело: Gazeta.ua

У ворога мінус склад БК й не тільки: Військові відпрацювали дронами по позиції окупантів на півдні (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:53

Сили оборони відпрацювали дронами та гаубицею по ворожій позиції на півдні України. Внаслідок ударів є загиблі серед окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Facebook-сторінку командування Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних сил Украї...

"Лупити по російським НПЗ - це щастя ескалації на шляху до перемоги. Без дизелю рашисти стануть на коліна", - журналіст

понеділок, 29 квітень 2024, 9:23

"Якщо чесно, бомбьожки НПЗ стали для мене єдиним дофаміном. Коли розплющую очі зранку, то перше в нічних новинах - скільки й де рашисти нам розхерачили об'єктів. Якщо немає нашої нафтопереробної симетрії - стає геть грустно. Бо це дуже дієва річ", - пи...