Лукашенка підтискають з усіх боків: ЄС пригрозив Білорусі "потужними санкціями" за участь у війні проти України

Європейський союз засудив запуск дронів з білоруської території та закликав Мінськ не брати участь у військовій агресії РФ.

Євросоюз засуджує використання території Білорусі для ударів по Україні. ЄС також застеріг правлячий режим країни: пряма допомога Мінська військової агресії РФ спричинить нові суворі санкції. Про це заявив єврокомісар Олівер Варгей під час пленарного засідання Європейського парламенту, присвяченого розгляду ролі Білорусі у війні Росії проти України, повідомляє інформагентство Укрінформ у четвер, 20 жовтня.

На додаток до критичних порушень прав людини, що продовжуються і навіть посилюються, режим Лукашенка став співучасником російської війни проти України. ЄС рішуче засудив залучення Білорусі в агресію проти України, закликав Білорусь утримуватися від таких дій і виконувати власні міжнародні зобов'язання, включаючи дотримання договору про нерозповсюдження (я зброї – ред.)", - зазначив він.

За його словами, на сьогоднішній день білоруські війська, ймовірно, не були залучені до безпосередніх бойових дій на території України. Проте раніше Мінськ без жодних підстав звинуватив Україну нібито "у підготовці атаки на Білорусь".

Варгеї вважає, що подібні звинувачення спрямовані на подальшу ескалацію безпекової ситуації у всьому регіоні.

"Хоча білоруські війська нині, ймовірно, не беруть прямої участі у бойових діях, нещодавні ракетні удари та атаки дронів проти українського цивільного населення з території Білорусі абсолютно неприйнятні", - наголосив єврокомісар.

Він додав, що більшість населення Білорусі виступає проти активної участі країни у цій злочинній та жорстокій війні. Варгеї вважає, що залучення Мінська до цього конфлікту матиме катастрофічні наслідки для країни-соагресора та її суверенітету.

"Ми закликаємо білоруську владу утримуватися від будь-якого подальшого залучення країни до цих злочинних дій. Рішення про подальше втягування країни у війну ЄС відповість новими та потужними обмежувальними заходами. Усі, хто бере участь у цій незаконній агресивній війні, всі винні у військових злочинах будуть притягнуті до відповідальності", - підсумував він.

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...