"Лукашенко відчув, що пахне смаженим": Тишкевич вказав на показові зміни в Білорусі

Найближчим часом самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко може кардинально змінити свою позицію щодо війни в Україні. У Мінську почали здогадуватись, що війна Росії проти України провалилася. Про це написав білоруський опозиціонер, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич. У Білорусі відбулося одразу кілька суттєвих політичних зрушень, передають Патріоти України.

"Щось мені підказує, що незабаром Лукашенко заспіває, як він готовий допомагати Україні у відновленні. Принаймні є кілька цікавих новин, які вміщуються у 2 дні", – написав Тишкевич.

Він зазначив, що з Білорусі поступово почали виводити наземне угруповання армії РФ, а також авіацію. Наразі на її території залишилися здебільшого ракетні війська, які продовжують обстрілювати українські міста.

Раптові зміни відбулися і з цензурою у ЗМІ. Так, як зазначає експерт, одразу кілька видань опублікували новини із прямим посиланням на заяви міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, а також радника голови Офісу президента Михайла Подоляка.

У випадку з Верещук, зазначає Тишкевич, білоруське держагентство БелТА опублікувало новину про відкриття гуманітарних коридорів, ні словом не згадавши про "добру волю РФ". Інше місцеве видання – АТН – процитувало заяву Подоляка про те, що "афганського сценарію" в Україні не буде, при тому, що Подоляка депортували з Білорусі в 2004 році, коли той працював опозиційним журналістом.

"Для балансу дають інтерв'ю із Пєсковим. Але раніше українську сторону, її заяви (без своїх коментарів) не представляли взагалі", – зазначає Тишкевич.

Також АТН опублікувало сюжет про пенсіонера з Гостомеля, якого вивезли в Білорусь, де йшлося, що 24 лютого розпочалося "бомбардування аеродрому, потім по житлових кварталах".

Крім цього, сайт агентства БелТА, який раніше блокувався білоруською стороною для України, тепер почав відкриватися навіть без використання VPN.

Також, зазначає експерт, офіційний Мінськ зняв обмеження на виїзд із країни (зокрема на територію України) для громадян Білорусі.

"Одним словом, у Путіна поки що все йде зовсім не за планом. І один вусатий білорус, який і раніше відчув, що пахне смаженим, почав крутитися як вуж на сковорідці", – вважає Тишкевич.

Він припустив, що найближчим часом від Лукашенка варто очікувати нових мирних ініціатив, суттєвої зміни риторики щодо України, а також спроби "повторити свій кульбіт 2014 року і продати тезу про "відмінну від російської позицію" Європейському Союзу і США".

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...