"Лише ППО недостатньо": Мусієнко пояснив, як захистити Одесу від російських ударів

Військовий експерт Олександр Мусієнко поділився думкою, як захистити Одесу від ворожих обстрілів, зазначивши, що наявність ППО є важливим елементом, але недостатнім, зважаючи, що ворог б’є в тому числі надзвуковими ракетами. Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання, які дії завадять росіянам безперешкодно обстрілювати Одесу різними типами зброї, зокрема і балістикою, передають Патріоти України.

"Я думаю, що тільки ППО недостатньо. Це дуже важливий елемент, дуже потрібний і я сподіваюся, що партнери відреагують… Що стосується загалом можливостей (забезпечити захист, - Ред.), мені здається, що зараз українські сили наближаються до певних речей, які дадуть змогу це зробити. Я маю на увазі - завдають удари по системах ППО російських військ в окупованому Криму", - заявив аналітик.

На його думку, мета, яка ставиться, очевидно, розчистити дорогу для польоту надалі ракет ATACMS, Storm Shadow, дронів, "Нептунів", знищувати пускові установки "Бастіон", з яких запускаються ті ж ракети "Онікс". Він вважає, що мають вишукуватись і знищуватись склади з боєприпасами та ракетами, які потенційно можуть використовуватися для обстрілу.

Експерт нагадав, що у свій час певні дії українських сил уже привели до того, що Росія вимушена була передислокувати носії "Калібрів", які знаходились в окупованому Криму, далі до Новоросійська і тоді зменшили інтенсивність ударів саме цими типами ракет. Після того, як було уражено літак Ту-22-М3 нашими силами, зараз не спостерігається активності саме стратегічної авіації ворога, яка завдавала удари по Одесі ракетами Х-22 та Х-29.

"Зараз, думаю, треба розв'язувати питання, завдаючи ударів по окупованому Криму. Бо ракети запускаються звідти. Запускаються у тому числі з "Бастіонів" і тут складнощі в тому, що ворог, по-перше, переміщує доволі часто такі установки, а по-друге, вони їх прикривають постійно засобами ППО і засобами радіоелектронної боротьби. Але, я думаю, що спосіб ураження все ж буде знайдений, і обов'язково ці установки будуть знищені або суттєво уражені", - зазначив Мусієнко.

Він переконаний, що Одесу "накривають" так сильно, бо РФ не може її окупувати, тому тероризує. "Росія мріяла і планувала окупувати Одещину. І ті плани російського військового керівництва, які були озвучені два роки тому, що в їхніх намірах створити сухопутний коридор окупованим півднем України до невизнаного Придністров’я, - вони нікуди не зникли. Просто Росія не може це реалізувати, бо в них немає сил, немає засобів. І тому вони завдають інтенсивні удари за логікою - "якщо не можемо окупувати, то будемо руйнувати", - сказав Мусієнко, зауваживши, що це стандартна логіка Кремля.

Він додав, що окупанти завдають удари, щоб створити відповідне "тло" для деморалізації, щоб посіяти паніку. "Зараз загалом інформаційна ця атака - постійно вкидається і через соцмережі, і не тільки, що Росія активізує наступ і піде знову ж таки на півдні, і піде знову ж таки на Одесу. Це все теж саме, що "підуть на Харків". Це медійно психологічно тиск, який ворог здійснює на громадян в Україні", - зазначив експерт.

Оточення Харкова можливе? Військовий експерт відповів, чи вдасться ворогові захопити місто

субота, 18 травень 2024, 9:05

Російські окупанти не мають достатньо сил для прориву до Харкова через Вовчанськ, Куп'янськ або з напрямку Луганщини. Про це сказав генерал армії України, голова Служби зовнішньої розвідки України 2005-2010 рр. Микола Маломуж в ефірі телеканалу "Еспрес...

Імперські амбіції не гаснуть: Більшість жителів Росії за припинення війни, але не згодні повернути захоплене

субота, 18 травень 2024, 8:45

Абсолютна більшість жителів Росії підтримують війну з Україною. Вони схвалили б рішення Володимира Путіна припинити її за умови, що захоплені території не повернуть. Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на дані опитування "Левада-Центру". З вер...