Литовці відреагували на викриття, що президент країни за часів СРСР встиг побувати в КПРС

59-річний Неуседа був комуністом, що наразі ніяк не відбивається на його політичному курсі

Близько 20% мешканців Литви змінили свою думку в гіршу сторону про чинного президента Гітанаса Науседу після публікації документів, які підтверджують його вступ до Компартії в останні роки СРСР. Про це повідомляє LRT.

Соцопитування, проведене у квітні компанією Vilmorus на замовлення BNS, засвідчило, що після публікації архівних документів про вступ Науседи до Комуністичної партії близько 20,7% литовців змінило думку про нього у гірший бік.

Ще 61,2% опитаних відповіли, що ці новини не змінили їхньої думки про президента, 3,3% – що зараз вони кращої думки про нього, і ще 14,8 – що не визначилися з позицією з цього приводу.

Нагадаємо, на початку квітня литовські журналісти опублікували архівні документи, які підтверджують членство у Компартії чинного президента Гітанаса Науседи в останні роки існування Радянського Союзу.

ЗМІ звернули увагу, що Науседа не заповнив графу про чинну або колишню належність до якоїсь партії чи політичного руху, коли заповнював кандидатську анкету для участі у президентських виборах 2019 року.

Попередня президентка Литви Даля Грибаускайте також була у Комуністичній партії з 1979 року, у своїх кандидатських анкетах вона згадала про цей факт і у 2009, і у 2014 роках.

Науседа визнав цей факт та назвав вступ до Компартії помилкою юності. Щодо згадки про цей період у кандидатських анкетах Науседа вважає, що не скоїв ніякого порушення, тому що заповнення графи не було обов’язковим.

Про мотивацію

неділя, 19 травень 2024, 0:45

Воєнні проблеми, економічні прорахунки, корупція, загроза диктатури на тлі неспроможності приймати ефективні рішення вищим керівництвом ведуть до демотивації на усіх рівнях і кризи управління. На Харківщині триває спроба росіян розширити захоплену смуг...

"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...