Майдан - переворот. Співчуваю Януковичу, говорив з ним після втечі і все пробачив. ПОП - справжній дипломат. Володя хороший... людина приземлена... його шкода, - Лукашенко

Білоруський вічний лідер напередодні карколомних для нього виборів нервує і рубить "правду-матку". Зокрема поділився досить відвертим враженням про кожного президента України, "зі своєї дзвіниці" за історичний відрізок 2014 - 20 років

Президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів про своє ставлення до чинного президента України Володимиру Зеленського, п'ятого президента Петра Порошенка і президента-втікача Віктора Януковича. Це відбулося це в інтерв'ю ю Дмитру Гордону, яке транслюють в прямому ефірі.

Лукашенко розповів, що зараз співчуває Януковичу, а після того, як він втік з України, говорив з ним кілька разів по телефону і «все пробачив».

Каже, що підтримував Януковича під час Майдану, тому що «не хотів, щоб ця революція відбулася». У той же час про те, що він втече з України, не знав. Також Лукашенко вважає, що конфлікт на Донбасі почався саме після того, як Янукович полетів туди з Києва і сподівався «почати звідти наступ».

«Але я йому все пробачив. Ми з ним кілька разів дзвонили одне одному, особливо коли у нього син загинув. Всяке буває в житті, людина піддався слабкості. Не можна бути злопам'ятним, тому у нас сьогодні я б не сказав, що погані відносини », - розповів Лукашенко

Також він запевнив, що якби Янукович попросив, він би надав йому притулок в Білорусі.

«Я вважав і вважаю, що у вас тоді стався державний переворот. Це було незаконно », - сказав Лукашенко.

Лукашенко каже, що після виборів в Україні він не спілкувався з Порошенком.

«Відносин у нас не було ніяких. І не думаю, що коли Петро говорив «дорогий Олександр Григорович», він так і думав. Петро Олексійович - справжній дипломат. Якщо треба сказати, скаже. Якщо треба через пів дня сказати навпаки - він скаже навпаки», - зазначає білоруський президент. «Це нормально, кажуть, це інтерес. Я цього не приймаю, це ненормально. Але в світі зараз всюди так - інтереси », - додає він.

Також Лукашенко висловився про нинішнього президента України Володимир Зеленський. «Володя хороший. Знаєте, мені його шкода. Не мені вам пояснювати ситуацію в Україні, що йому дісталося », - розповів Лукашенко.

Чинного президента України він назвав «розумною людиною, хоча і з іншої сфери», але зазначив, що «президентами не стають, а народжуються».

«Потрібен стрижень. Якщо у тебе цього немає, так, ти будеш в телевізорі, Дмитро Гордон у тебе інтерв'ю візьме, якщо попросиш його добре, він тобі десь підмалюйте, покаже тебе якось ... », - сказав Лукашенко.

Відзначимо, що перший свій політичний інтерв'ю Зеленський дав саме Дмитру Гордону, після чого оголосив, що балотуватиметься в президенти.

«Ви знаєте, він людина приземлена, але він ніколи з цим не стикався. Треба щось робити і результат показувати в Україні зараз. А цього результату немає і бути не може швидкого. Боюся, що результату і не буде, тому що часу дуже мало, йому не вистачить його », - переконаний Лукашенко.

На питання, чи може Зеленський вирішити і достроково припинити повноваження президента, Лукашенко відповів: «Володя може. Він характером такої. Але він молодець і, думаю, не зробить цього ». Нагадаємо, в Білорусі 9 серпня заплановані вибори президента. Опозиціонерка Світлана Тіхановском - єдина з головних конкурентів чинного президента Олександра Лукашенка, зареєстрували на вибори. Не зареєстровані Валерій Цепкало і Віктор Бабарика. Останній взагалі знаходиться в СІЗО, проти нього порушили кримінальну справу.

Головні опозиційні кандидати об'єдналися і підтримали Тіхановском. В цілому, не дивлячись на численні арешти, реєстрація Тіхановском є подією для білоруської політики, тому що чи не вперше Лукашенко матиме на виборах реального конкурента. Разом з тим не слід забувати, що Лукашенко повністю контролює владу в країні і має великі інструменти для впливу на виборчий процес, тому ніщо не завадить йому сфальсифікувати результати президентських виборів.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

"На жаль, це єдина втішна інформація": Загибель 6-річного хлопчика після удару росіян по Дніпропетровщині не підтвердилася

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:14

Внаслідок удару РФ по Синельниковому Дніпропетровської області у п’ятницю, 19 квітня, загинуло шестеро людей, серед яких двоє - діти. Раніше повідомлялося про загибель 6-річного хлопчика, але ця інформація не підтвердилася. Про це написав начальник Дні...