Має свої плани: Рада відмовилась розглядати законопроект Зеленського про відповідальність за незаконне збагачення

Водночас парламент включив до порядку денного сесії проект подібної спрямованості, запропонований низкою депутатів.

ВР відмовилася голосувати за законопроект Зеленського. Ілюстрація: Рейтерс.

Верховна Рада відмовилася включити до порядку денного законопроект 10358 про незаконне збагачення, який зареєстрував президент України Володимир Зеленський. "За" проголосували тільки 205 нардепів при необхідних 226, передають Патріоти України.

Водночас Рада включила до порядку денного сесії проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110-д). Ініціаторами законопроекту виступила низка народних депутатів.

Нагадаємо, 3 червня президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект щодо цивільної конфіскації корупційних активів високопосадовців та відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення (№10358 від 3 червня 2019). Документ запроваджує новий механізм конфіскації незаконних активів посадовців – за рішенням суду у цивільному порядку без обвинувального вироку, а також повертає покарання для чиновників за незаконне збагачення – статтю Кримінального кодексу, яку в лютому 2019 року Конституційний суд визнав неконституційною.

Документом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 368-5 "Незаконне збагачення", якою передбачено, що набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більш ніж на 12 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її доходи, карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Визначається, що під активами слід розуміти грошові кошти (у тому числі, готівкові кошти, кошти, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах), інше майно, майнові права, нематеріальні активи, обсяг зменшення фінансових зобов'язань, а також роботи чи послуги, надані особі у владі.

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...