Майя Санду закликала прихильників на протест: Молдовський парламент "урізав" повноваження президента країни

Законопроєкт зареєстрували депутати від «Партії соціалістів Молдови» (ПСРМ), до якої належить поки ще чинний президент Ігор Додон.

Обрана президентка Молдови Мая Санду на протесті під будівлею парламенту 3 грудня 2020 року.

Парламент Молдови в четвер, 3 грудня, одразу в обох читаннях підтримав законопроєкт, яким хочуть вивести спецслужбу країни з-під підпорядкування президента. Обрана президентка Мая Санду заявила про спробу влади обмежити її повноваження та закликала своїх прихильників виходити на пікет під парламент, передають Патріоти України з посиланням на молдовські ЗМІ.

Проєкт закону погодили в парламенті в обох читаннях 51 голосом депутата (всього їх у парламенті 101).

Опозиція Молдови вимагала зняти законопроєкт із порядку денного, однак ця ініціатива не набрала необхідної кількості голосів.

Цей законопроєкт зареєстрували депутати від «Партії соціалістів Молдови» (ПСРМ), до якої належить чинний президент Ігор Додон.

Термін повноважень Додона закінчується 23 грудня. Якщо до того часу він підпише законопроєкт, той офіційно стане чинним.

Обрана президентка Мая Санду закликала громадян вийти на акцію протесту проти урізання повноважень президента.

«Правляча більшість хоче врізати ті повноваження, які дали б мені змогу почати наводити порядок у країні. Так вони хочуть скасувати результати виборів», — наголосила вона.

На заклик Санду під будівлею парламенту в Кишиневі зібралися тисячі людей. Протестувальники з транспарантами перекрили рух на головному проспекті в місті й вимагали відправити у відставку уряд і провести дострокові вибори парламенту.

Нагадаємо, на виборах президента в Молдові, що відбулися 15 листопада, переможницею стала опозиціонерка Мая Санду з 57.75% голосів. Усього на виборах у Молдові проголосували 1 633 625 людей. Інавгурація Санду запланована на 24 січня. Вона стане першою жінкою в країні на цій посаді.

Громадяни Словаччини, після відмови уряду Фіцо підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України

субота, 20 квітень 2024, 8:05

Жителі Словаччини зібрали понад два мільйони євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва. Суму зібрали менш ніж за дві доби. У кампанії, яка п...

"Путін буде вимушений відкривати другий фронт у Калінінграді, в Курській області, у Придністров’ї": У РДК анонсували нові рейди

субота, 20 квітень 2024, 7:56

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) з позивними "Лакі", "Могила" та "Кардинал" пояснили, для чого здійснюють рейди на Білгородщину та анонсували "сюрприз" для країни-агресорки. Про це йдеться у відео на YouTube-каналі "Український Свідок", пе...