Майя Санду закликала прихильників на протест: Молдовський парламент "урізав" повноваження президента країни

Законопроєкт зареєстрували депутати від «Партії соціалістів Молдови» (ПСРМ), до якої належить поки ще чинний президент Ігор Додон.

Обрана президентка Молдови Мая Санду на протесті під будівлею парламенту 3 грудня 2020 року.

Парламент Молдови в четвер, 3 грудня, одразу в обох читаннях підтримав законопроєкт, яким хочуть вивести спецслужбу країни з-під підпорядкування президента. Обрана президентка Мая Санду заявила про спробу влади обмежити її повноваження та закликала своїх прихильників виходити на пікет під парламент, передають Патріоти України з посиланням на молдовські ЗМІ.

Проєкт закону погодили в парламенті в обох читаннях 51 голосом депутата (всього їх у парламенті 101).

Опозиція Молдови вимагала зняти законопроєкт із порядку денного, однак ця ініціатива не набрала необхідної кількості голосів.

Цей законопроєкт зареєстрували депутати від «Партії соціалістів Молдови» (ПСРМ), до якої належить чинний президент Ігор Додон.

Термін повноважень Додона закінчується 23 грудня. Якщо до того часу він підпише законопроєкт, той офіційно стане чинним.

Обрана президентка Мая Санду закликала громадян вийти на акцію протесту проти урізання повноважень президента.

«Правляча більшість хоче врізати ті повноваження, які дали б мені змогу почати наводити порядок у країні. Так вони хочуть скасувати результати виборів», — наголосила вона.

На заклик Санду під будівлею парламенту в Кишиневі зібралися тисячі людей. Протестувальники з транспарантами перекрили рух на головному проспекті в місті й вимагали відправити у відставку уряд і провести дострокові вибори парламенту.

Нагадаємо, на виборах президента в Молдові, що відбулися 15 листопада, переможницею стала опозиціонерка Мая Санду з 57.75% голосів. Усього на виборах у Молдові проголосували 1 633 625 людей. Інавгурація Санду запланована на 24 січня. Вона стане першою жінкою в країні на цій посаді.

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...