Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

Еммануель Макрон і Урсула фон дер Ляєн

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.

Зазначається, що Макрон відіграв важливу роль у призначенні фон дер Ляєн президентом Європейської комісії п’ять років тому. Зараз він хоче знайти на цю високу посаду іншого кандидата - йдеться, наприклад, про колишнього прем'єр-міністра Італії Маріо Драгі.

За даними видання, Макрон говорив з іншими лідерами, зокрема з чинною прем'єр-міністркою Італії Джорджією Мелоні, про можливість призначення технократичного лідера виконавчої гілки влади ЄС - наприклад, Драгі, який також був президентом Європейського центрального банку.

Коли фон дер Ляєн несподівано стала президентом Комісії у 2019 році після угоди між Макроном і тодішньою канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, вона пообіцяла перетворити інституцію на "геополітичну комісію". Але, за словами одного чиновника, вона, можливо, знищила свої власні шанси, надмірно політизувавши свою роль.

Як пише видання, Фон дер Ляєн стикається з глибоким невдоволенням у деяких столицях через її стиль керування Комісією - йдеться, зокрема, про торговельні переговори, кліматичну трансформацію блоку та відносини зі США. Макрон відкрито критикував її роботу, додають автори матеріалу.

Чиновники в Брюсселі, зокрема посадовці в офісі фон дер Ляєн, не впевнені, чи дійсно Макрон шукає їй заміну, чи він чинить на неї тиск, щоб домогтися від неї поступок у майбутньому.

Попри дії Макрона, фон дер Ляєн залишається явним фаворитом, зазначає Bloomberg, оскільки вона є провідним кандидатом від правоцентристської Європейської народної партії, яка, як очікується, отримає найбільшу кількість голосів на виборах у червні. Це означає, що посаду голови Єврокомісії найімовірніше отримає кандидат від цієї партії.

Водночас також Драгі вважається сильною фігурою, і в Брюсселі досі захоплюються ним після того, як він врятував євро на посаді президента ЄЦБ, взявши на себе зобов’язання захищати спільну валюту.


Інтрига для Путіна: Голова МЗС відповів, чи відправить Польща свої війська в Україну

субота, 4 травень 2024, 22:29

У питанні щодо відправки військ НАТО в Україну Польща не інформуватиме Кремль про своє остаточне рішення. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передають Патріоти України. Коментуючи пропозицію президента Франції Емманюеля...

У Міноборони відреагували на чутки про відставку Рустема Умєрова

субота, 4 травень 2024, 22:14

Радниця заступника міністра оборони України Дана Ярова заявила, що на сьогоднішній день не чула всередині Міноборони розмов щодо відставки Рустема Умєрова, передають Патріоти України. «Він ходить на роботу, все нормально, на місці. Тому немає таких роз...