"Маленька" помста великої людини": Трамп обіцяє екс-послу США в Україні великі неприємності

Чинний лідер США переконав себе, що дипломатеса є його особистим ворогом, і не шкодує зусиль, щоб знищити її кар'єру

25 липня у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським глава Білого дому Дональд Трамп сказав, що екс-посла в Україні Марі Йованович чекають “погані новини”. Про це повідомила газета The New York Times.

Також американський президент додав, що дипломату доведеться пережити деякі неприємності.

Як зазначає видання, Йованович останнім часом засуджували праві ЗМІ. Старший син президента Дональд-молодший назвав її джокером, а особистий адвокат президента – демократичною маріонеткою. У травні її раптово відкликали з Києва – на кілька місяців раніше терміну.

За інформації видання, Йованович винна в тому (не доведено), що показала невірність Трампу, нібито ображаючи його за спиною. Однак її друзі запевняють, що професіоналізм і солідний дипломатичний досвід роблять це вкрай малоймовірним. Є й інша версія: Йованович просто потрапила під роздачу в спробах Трампа та його адвоката Рудольфа Джуліані підірвати репутацію колишнього віце-президента Джозефа Байдена, який буде головним конкурентом Трампа на виборах в 2020 році.

Сильним ударом по репутації посла стала заява екс-генпрокурора України Віктора Шокіна в інтерв’ю The New York Times, що Йованович заблокувала його команді отримання віз в США. Таким чином вона перешкодила Шокіну розповісти ФБР про Байдена і його сина Хантера.

The New York Times зазначає, що на брифінгу в Нью-Йорку держсекретар Майк Помпео відмовився відповідати на запитання журналістів про те, чому Йованович раптово відкликали до Вашингтона. Сама колишній посол навіть не відповідає на запити щодо інтерв’ю.

The New York Times пише, що кампанія проти Йованович з боку союзників Трампа почалася понад рік тому з листа техаського республіканця Піта Сешнса до Помпео. Сешнс запевняв у посланні, що Йованович повинна бути звільнена за особисте і неодноразово висловлене “презирство” до нинішньої адміністрації.

Критика Йованович з боку однопартійців незабаром досягла вух Трампа. І у телефонному дзвінку 25 липня Зеленський промовив:

“Ви були першим, хто сказав мені, що вона поганий посол”.

А потім додав:

“Я згоден з вами на всі 100 відсотків”.

Президент США досі так і не вибрав заміну Йованович.

Як повідомляли раніше, 20 травня надзвичайний і повноважний посол США в Україні Марі Йованович завершила роботу на своїй посаді.

Чехія відкликає свого посла в Росії

неділя, 5 травень 2024, 16:06

Міністерство закордонних справ Чехії вирішило відкликати з посади посла в Росії Вітезслава Півоньку, який з 2022 року фізично перебуває в Празі. Цю інформацію голова відомства Ян Ліпавський підтвердило агентству ČTK, повідомляють Патріоти України. Рані...

У Бердянську знищили організатора катівень: У ГУР Міноборони розповіли подробиці (відео)

неділя, 5 травень 2024, 15:44

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило ліквідацію колаборанта в окупованому Бердянську Запорізької області й повідомило деякі подробиці з цього приводу, передають Патріоти України. Повідомляється, що 5 травня 2024 року близько 9:40 ...