"Манекени солдатів допомагали нищити окупантів": Захисник розповів про хитрощі в боротьбі з ворогом


Сьогодні, 29 вересня, о 20:30 на телеканалі "1+1 Україна" відбудеться премʼєра авторського документального проєкту Дмитра Комарова "Рік. Харківщина", який буде складатись з п’яти фільмів. Нова документальна робота журналіста присвячена річниці деокупації Харківської області та Слобожанському контрнаступу, передають Патріоти України.

В першому випуску авторського документального проєкту Дмитро Комаров покаже Харків в перші місяці повномасштабного вторгнення російських військ на територію України. Глядачі почують історії людей, які опинилися в епіцентрі жорстоких ударів: на знищеній російською ракетою базі ППО, понівеченому обстрілами спальному районі міста - Північній Салтівці. Над Харковом нависла небезпека оточення – і це не залишало вибору Силам Оборони України, окрім як кожен день відвойовувати село за селом та планувати рішучий контрнаступ, щоб відкинути російські війська якнайдалі від міста.

Журналіст поспілкується з тими, хто відіграв ключову роль у звільненні Харківщини. Одним з цих людей став командир 127-ї окремої бригади територіальної оборони України Роман Грищук. Він розповів, як за допомогою військової практики минулого - приманками у вигляді манекенів, вдавалось виявляти та нищити окупантів.

"В Харкові дуже сильно застосовувався цей прийом. Були свої назви цих манекенів у кожного підрозділу: десь Жорік, десь Ваня називався," - сказав Роман Грищук.

Використання таких приманок прокоментував і очільник ГУР Кирило Буданов. "Я вам скажу, і такі трюки зараз використовуються. Більшість розвідданих вони отримували від повітряної або космічної розвідки. Зрозуміло, відрізнити людина або манекен, досить важко", - сказав Кирило Буданов.

Павло Федосенко, командир 92-ї окремої штурмової бригади, розповів про співвідношення сил на початку вторгнення: "По техніці вони нас переважали разів в двадцять. По особовому складу – разів в десять", - сказав він.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...