Маріонеточний парламент Хафтара закликав єгипетську армію втрутитися у лівійську війну. Туреччина ігнорує забаганки Москви. В Ідлібі підірвано російський БТР

Дайджест подій на Близькому сході

Дайджест подій на Близькому сході. 14 липня 2020 року

Лівія: Нелегітимний парламент, так зв. Палата представників, що базується в Тобруку і знаходиться під контролем заколотника Хафтара, виступив із заявою та запропонував Єгипту втрутитися у триваючу громадянську війну в Лівії. Дослівно це виглядає так: «Закликаємо об’єднати зусилля братських Лівії та Єгипту для знищення загарбників і окупантів» та «ввести ЗС Єгипту для захисту національної безпеки Лівії і Єгипту». Тим часом очільник цієї Палати Агіла Салех продовжує проводити двосторонні переговори в європейських столицях за для «миру».


Туреччина: Повідомляють, що під час візиту турецького міністра оборони до Києва, його український колега – Андрій Таран висловив намір придбати для ЗСУ ще безпілотників турецького виробництва. І хоча про конкретні цифри не йшлося, такі наміри є вкрай позитивним сигналом.

У 2019 році Україна придбала шість розвідувально/ударних безпілотників Bayraktar TB2 турецького виробництва разом з трьома наземними станціями управління. І станом на зараз вже проведені навчання з бойовою стрільбою цих БПЛА.


Незважаючи на вето росії та Китаю, які в підсумковому варіанті скоротили до одного кількість прикордонних КПП (через Баб уль Хава) через які дозволено ввозити до Сирії гуманітарну допомогу сирійцям-біженцям, Туреччина не має намір слідувати позиції росії.

Так, Туреччина сприятиме безперебійній доставці до Сирії гуманітарної допомоги, в тому числі і через не схвалені росією прикордонні переходи, заявляє МЗС країни. «Туреччина в зв’язку з цим висловлює готовність докласти всіх зусиль для безперебійної доставки міжнародної гуманітарної допомоги в Сирію. Туреччина буде співпрацювати з ООН і пов’язаними з нею організаціями для подолання додаткових труднощів, які можуть виникнути в механізмі поставок допомоги », – наголошується в заяві зовнішньополітичного відомства.

Росія продовжує терпіти катастрофу на газовому ринку Туреччини. Ще два роки тому Турецька республіка була другим найбільшим клієнтом «Газпрому» після Німеччини, а в 2020-м різко скоротила імпорт. На таке скорочення вплинули регулярні поставки скрапленого газу і зростаюче напруження у відносинах з кремлем на тлі конфліктів навколо Сирії та Лівії.

За підсумками першого кварталу Туреччина скоротила закупівлі російського газу на 70% в порівнянні з 2019 роком і майже в 14 разів, якщо порівнювати з показниками 2-річної давності, що змусило «Газпром» зупинити один з двох трубопроводів – «Блакитний потік»

Побудований на початку 2000-х газопровід припинив прокачування 13 травня через «плановий ремонт», який повинен був тривати два тижні. З тих пір пройшло вже два місяці, але труба потужністю 16 млрд кубометрів на рік як і раніше стоїть порожня, повідомляє Reuters з посиланням на один турецький і два російських джерела в газовій галузі.

Проблема – у відсутності попиту. На даний момент газ качає тільки запущений в січні цього року «Турецький потік». Його більш ніж достатньо, і використовувати дві труби «сенсу немає», сказав Reuters один з російських джерел.


Сирія: Сьогодні на трасі М4 у провінції Ідліб відбулося чергове 21-е спільне російсько-турецьке патрулювання. Конвой виїхав з Тарнаби і дістався до н.п. Айн Хавар. Протяжність маршруту в цей раз склала близько 68 км.


Але цього разу відбулося з ексцесом. На в’їзді по міста Аріха на СВП був підірваний БТР-82 т.зв. «російської військової поліції».

СВП було закладено в автомобіль. На фото можна оцінити потужність вибуху, який ніяк не схожий на хлопок, при якому легкі поранення, згідно заяв мо ерефії, отримали троє московитів. Хоча приховувати свої втрати цілком в кремлівському звичаї.





Ще постраждали дві одиниці турецької техніки, турецькі військові не постраждали.



Після підриву значно активізувалася активність русо-асадитів на півдні Ідлібу. Русня оскаженіла. Розпочалися повітряні та артилерійські удари по н.п. Кбані в північній Латакії, аль-Хамідія та аль-Дюмах в Сахелі Аль-Габі в західній Хама, місту Кансафра та селам Аль-Фатеєра, Бенін та Рувейха на півдні Ідлібу. Знов страждають цивільні. Подібний рівень ескалації став найбільшим з моменту оголошення перемир’я.


Іран: В Ірані вирішили побити рекорд вибухам та аваріям і отримали чергову аварію на газоконденсатному заводі в провінції Хорасан на сході країни. Кажуть що спалахнув цех з виробництва скрапленого газу.

Ізраїль: Друга хвиля в Ізраїлі набирає оберти. Спалах в елітному підрозділі військової розвідки 8200 – близько сотні заражених. Командування тилом знову відкрило готелі для легко хворих. ЦАХАЛ оголосив про обмежений призов резервістів на допомогу командуванню тилом в роботі з населенням.

Ємен: Хусити, які ведуть боротьбу проти сунітської коаліції на чолі з КСА, загрожують перенести військові дії за межі Саудівської Аравії і Об’єднаних Арабських Еміратів та нанести удар по Ізраїлю.

З такими погрозами виступив голова військової розвідки хуситів генерал Абдалли аль-Хахам, який повідомив, що в цілями для нападу можуть стати є об’єкти, розташовані в Тель-Авіві і “далі, ніж Тель-Авів”. Для того, щоб повідомлення дійшло до адресату, хусити навіть перевели його на іврит.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...