"Маршал пабєди" Путіна не запідозрив тонкого британського троллінгу: Воллес розповів, як помстився Шойгу з подарованою тувинцю пляшкою віскі

Британський міністр вручив російському колезі віскі Glenfiddich, яким шифрував назву переданого Україні озброєння

До початку повномасштабної війни, коли партнери ще не мали безпечного зв’язку з Києвом, міністри оборони України та Британії обговорювали постачання зброї для ЗСУ, користуючись кодовими словами. Про це розповів британський міністр оборони Бен Воллес в інтерв’ю The Times.

Виявляється, посадовець називав системи озброєнь, які Британія надає Україні, партіями напоїв.

«Я просто вибрав віскі. Отже, Nlaw (протитанкові керовані ракети – ред.) була Glenfiddich, а протикорабельні ракети Harpoon – Islay. Я надсилав йому (Резнікову – «Главком») повідомлення: «Я маю для вас трохи віскі» або «віскі вже в дорозі». Ми просто вибрали кодові слова, від міністра до міністра», – пригадав Воллес.

Напередодні повномасштабної війни 24 лютого 2022 року британський міністр поїхав до Москви, щоб зустрітися з російським колегою Сєргієм Шойгу, який збрехав йому в очі, коли сказав, що вторгнення не буде.

«Ми обмінялися подарунками, і я подарував йому пляшку Glenfiddich. Він не знав, що це означає. Такий жарт», – розповів Воллес.

Як зазначається, саме Nlaw, постачання яких лобіювали Воллес та тодішній прем’єр-міністр Борис Джонсон, у перші дні вторгнення допомогли Україні зупинити російський наступ і стали символом летальної військової допомоги Великої Британії Києву.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...