Маржа до 70%: Постачальники їжі для ЗСУ закуповують продукти втричі дешевше, ніж продають їх Міноборони

Журналісти виявили, що постачальники продуктів для української армії самі закуповують продукти вдвічі-втричі дешевше, ніж продають їх Міністерству оборони. Так, за підрахунками розслідувачів, маржа для приватних фірм за деякими позиціями багатомільярдних контрактів становить 30-70%, передають Патріоти України.

Про це йдеться у розслідуванні проєкту "Схеми". Журналісти отримали доступ до восьми контрактів, які Міноборони уклало з приватними фірмами у грудні 2022 року.

Ціни з цих документів порівняли із цінами в оновлених додатках до контрактів, які булопереукладено після скандалу із закупівлями за завищеною вартістю. Розслідувачі дійшли висновку, що навіть після зниження цін за багатьма ключовими позиціями вартість продуктів залишається вищою за середньоринкову, наприклад:

  • яблука постачальники продаватимуть військовим по 25-51 грн/кг, причому самі закуповують їх максимум по 15-16 грн/кг
  • яйця для Міноборони обходяться в середньому по 9 грн за штуку, хоча компанії закуповують їх по 5,4-6,3 грн
  • картопля поставляється за 12,6 грн/кг, а закуповується по 7,6-8 грн/кг
  • капуста для Міноборони коштує 16,2-26,2 грн/кг, для постачальників – 8,5-14,4 грн/кг.

Втім у Міноборони вже пояснювали, звідки береться така різниця. Справа в тому, що ціни в контрактах враховують витрати на логістику та приготування страв. Так, Міноборони, по суті, закуповує не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, крім самих продуктів, включає:

  • приймання, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства;
  • видачу продуктів харчування, облік;
  • приготування страв у стаціонарних та польових умовах;
  • забезпечення технічних засобів приготування їжі пальним, підтримання об'єктів продовольчої служби (їдальні, складів), обладнання та майна в належному стані та їхнє технічне обслуговування;
  • відшкодування комунальних витрат.

Однак, як вважає експертка з питань публічних закупівель Неллі Стельмах, у вартість продуктів у супермаркетах вже також закладено логістику та зберігання. "Коли ми дивимося на ритейл, то у вартості того, за яку суму ми купуємо будь-які продукти харчування, вже закладено логістичні витрати, витрати на заміну бракованого чи непотрібного товару, тобто всі ці позиції, які Міністерство оборони називає специфічними та унікальними", – розповідає Стельмах.

Грабуть все: З Донеччини окупанти вивозять промислове обладнання під виглядом металобрухту

середа, 17 квітень 2024, 0:55

За даними національного спротиву, російські загарбники під виглядом металобрухту вивозять з окупованих територій Донецької області у Росію обладнання промислових підприємств, передають Патріоти України. Дослівно: "Чергова хвиля аудиту промислових підпр...

Президент Казахстану втер носа Путіну в ситуації з рекордним паводком

вівторок, 16 квітень 2024, 23:28

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прибув з робочою поїздкою у Північно-Казахстанську область. Він здійснив обліт Кизилжарського району, околиць Петропавловська та Сергіївського водохранилища – територій, які потерпають від весняної повені. Натомість...