Мав збирати дані про ЗСУ та "Правий сектор": ФСБ завербувала співробітника Мін'юсту під час його поїздок до друга у Крим

ФСБ завербувала співробітника Мін'юсту під час його поїздок до Криму

ФСБ Росії завербувала співробітника Міністерства юстиції під час його поїздок до окупованого Криму. Однак суд звільнив його від відповідальності у справі про держзраду з огляди на обставини, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК-Україна.

Зазначено, що провідний співробітник департаменту виконавчої служби Мін'юсту Валентин Башилов був затриманий співробітниками ФСБ РФ в липні 2015 при спробі в'їхати в Крим. Російські силовики виявили, що близький друг затриманого українця працює приставом в Київському районному суді Сімферополя. Башилову запропонували співпрацювати з російською розвідкою, а натомість пообіцяли оформити громадянство РФ і допомогти з працевлаштуванням судовим приставом в Сімферополі.

Друг співробітника українського Мін'юсту також попросив його допомогти зі збором інформації про дислокацію українських військових у Херсонській області. Під час наступного візиту на півострів у травні 2019 року Башилов сказав другу, що не добув запитувану інформацію.

Залишаючи Крим 28 липня 2019 року, співробітника Мін'юсту знову затримали російські силовики на пункті пропуску. Застосовуючи психологічний тиск і погрожуючи розправою, ФСБ РФ залучила українського чиновника до конфіденційної співпраці. Йому було поставлено завдання зібрати інформацію про українських військових і членів "Правого сектора" в Херсонській області.

У березні 2020 року Башилов добровільно повідомив контррозвідці СБУ про свій зв'язок з представниками ворожої спецслужби. Йому було вручено підозру в підготовці до вчинення держзради. У червні поточного року Шевченківський районний суд Києва звільнив від кримінальної відповідальності співробітника Мін'юсту, бо він сам здався правоохоронцям і не став продовжувати співпрацю з ФСБ.

Кримінальне провадження проти нього закрито.


Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...