"Мені пропонували захист свідка і будинок у Нідерландах": Підозрюваний у справі МН17 Цемах дав інтерв'ю Вишинському

Володимир Цемах розповів свою версію вивезення співробітниками СБУ на підконтрольну Україні територію, про утримання в київському СІЗО і зустрічі з представниками поліції Нідерландів та Австралії.

Володимир Цемах. Фото: УНІАН.

Колишній головний редактор РІА Новини України Кирило Вишинський взяв інтерв'ю у підозрюваного у справі катастрофи рейса МН17 Володимира Цемаха, передають Патріоти України.

В інтерв'ю, опублікованому РІА Новини, Цемах розповів свою версію вивезення співробітниками СБУ на підконтрольну Україні територію, про утримання в київському СІЗО і зустрічі з представниками поліції Нідерландів та Австралії.

Ні Вишинський, ні Цемах жодного разу не згадали про російський зенітно-ракетний комплекс Бук, з якого, згідно з висновками міжнародного слідства, був збитий літак Boeing-777. Відповідаючи на питання, що йому було відомо про катастрофу Boeing, Цемах сказав: «Що населенню було відомо, те і мені. Я дізнався або ввечері, або наступного дня вранці про те, що сталося».

За словами Цемаха, будучи начальником ППО терористів, він «тримав оборону» за допомогою «двох „зеушек“ і двох ПЗРК», а також «труб», які імітували пускові механізми. Цемах розповів, що під час перебування в СІЗО Києва його допитували слідчі з Нідерландів та Австралії.

«Пропонували програму захисту свідка, пропонували громадянство, будиночок в Голландії чомусь, чому не в Австралії? — ось це мене здивувало, я торгуватися не став», — розповів він.

Кирило Вишинський і Володимир Цемах повернулися в Росію в рамках широкого обміну утримуваними особами між Україною і РФ. Умовою для проведення обміну з боку РФ була видача Україною Цемаха.

Нідерланди і Австралія висловили розчарування через рішення України передати Цемаха РФ. Колишній «начальник ППО» Слов’янської бригади так званої «ДНР» Володимир Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне. Після цього його вивезли через лінію розмежування в Київ і взяли під варту. Цемах як екс-начальник ППО бойовиків вважався цінним свідком у справі про знищення пасажирського літака Boeing-777 Malaysia Airlines рейсу МН17.

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...

"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...