Менше танків та гармат: Міноборони визначилось, як на вимогу влади "оптимізуватиме" чисельність ЗСУ

В Міноборони збираються "оптимізувати" чисельність ЗСУ скоротивши кількість гармат та танків у підрозділах

При цьому, кількість власне підрозділив залишиться без змін, однак буде скорочена кількість "зайвої" техніки та персоналу, що її обслуговує

На думку начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Корнійчука, такий спосіб приведення штатної чисельності ЗСУ у відповідність до визначеної законодавством найбільш оптимальний.

"Артилерійська батарея може бути чотири-, шести- чи восьмигарматна. Наразі у ЗСУ артбатареї – шестигарматні. Обслуга – 6 військових. Один із варіантів оптимізації штату батареї – перехід на чотири гармати, а дві з шести поставити на зберігання", - розповів Сергій Корнійчук.

Шестигарматна батарея радянських буксированих гармат 2А36 "Гіацинт-Б" калібру 152 мм
"Подібна модель оптимізації штату пропонується й у танковому батальйоні: зберегти у бойовому складі всі три роти, а у кожній з них залишити 8-9 танків, 1-2 – на зберігання", - додав він.
Танкова рота з десяти танків Т-64 зразка 2017 року
На його думку, оптимальність подібного підходу у тому, що власне кількість та боєздатність існуючих підрозділів зостанеться практично незмінною. "Зайву" військову техніку наразі немає кому обслуговувати.

"Це кращий варіант, ніж залишити дві батареї з шести гармат, а третю зробити підрозділом кадру. Бо головне – зберегти боєздатність підрозділу та здатність у короткий термін наростити спроможності", - відзначив начальник Генштабу ЗСУ.

Чотиригарматна батарея радянських буксированих гармат 2А36 "Гіацинт-Б" калібру 152 мм
За його словами, при необхідності техніку на зберіганні повернуть до військових підрозділів й доукомплектують персоналом за рахунок резерву.

"У разі потреби озброєння знімається зі зберігання, розрахунки укомплектовують резервістами. Нагадаю, у нас сформований резерв першої черги – 100 000 осіб", - зазначив генерал-лейтенант.

Ймовірно батареї САУ та РСЗВ теж скоротять
Начальник Генерального штабу наголосив, що приведення штатної чисельності війська у відповідність до визначеної законодавством України чисельності (250 тисяч осіб) – це не скорочення ЗСУ. При цьому укомплектованість (за чисельністю) війська сягає майже 100 відсотків.
Начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Корнійчук
"Яка виникла ситуація: чисельність війська, повторюю, майже максимальна, а штатна чисельність значно більша. Тому необхідно провести певні заходи, щоб збалансувати штатну чисельність із чисельністю війська, визначену Законом. Йдеться про переведення частин на нові штати", - пояснив Сергій Корнійчук.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...