Мета - переграти Китай: Літак C-130 Hercules буде мати амфібійну версію

Оновлений літак отримає назву MC-130J Amphibious Capability або ж MAC.

Lockheed Martin MC-130J

Командування спеціальних операцій США (SOCOM) вивчає можливість перетворення свого Lockheed Martin MC-130J у літак-амфібію шляхом додавання двох великих поплавків під його корпусом, повідомляють Патріоти України.

SOCOM зацікавилася цією ідеєю на віртуальній промисловій конференції Сил спеціальних операцій США 19 травня. Оновлений літак отримає назву MC-130J Amphibious Capability або ж MAC.

Концепція літака-амфібії MC-130J

Так, США повертаються до ідеї літаків-амфібій зокрема через те, що арсенал китайських балістичних та крилатих ракет великої дальності змушує Пентагон задуматися про різні способи розосередження своїх сил в районах Тихого та Індійського океанів.

Тому ВПС США просувають свою стратегію Agile Combat Employment – оперативну концепцію, засновану на розосередженні літаків по злітно-посадкових смугах віддалених островів, щоб уникнути втрати великої кількості бойової авіації.

А оскільки літак амфібія може приземлитися як на смузі, так і на воді, китайським військовим буде важче передбачити, де саме буде літак.

Lockheed Martin MC-130J

Протягом останніх десятиліть до ідеї створення амфібійної версії С-130 поверталися декілька разів. Наразі у SOCOM підкреслюють, що вони працюють над тим, щоб визначити, чи можлива реалізація цього проєкту.

"Це доволі важка фізична та інженерна програма. Ми працюємо з промисловістю над техніко-економічним обгрунтуванням, експлуатаційними дослідженнями, а також над деякими зусиллями з цифрового дизайну, щоб виявити кращий спосіб рухатися вперед", – зазначає полковник ВПС США Кеннет Кюблер, виконавчий директор програми SOCOM.

CV-22 Osprey

MC-130J, серед усього, використовується й для дозаправлення CV-22 Osprey

Наразі у SOCOM кажуть, що розробка літака знаходиться на занадто ранній стадії, щоб казати про можливі терміни його розгортання.

Ще один цікавий момент: зазвичай MC-130J використовують для перевезення та поповнення запасів війсь спецпризначення в тилу ворога, а також для виведення солдатів та дозаправлення у повітрі вертольотів спецоперацій та конвертоплана Bell Boeing CV-22 Osprey.

Водночас у SOCOM кажуть, що версія MAC може мати інший набір задач і його використання залежатиме від результатів експлуатаційних досліджень.

Інтерес з боку SOCOM до концепції MAC виник у зв’язку з тим, що Китай просуває розробку AVIC AG600 – чотиримоторного турбогвинтового літака-амфібії, який провів ходові випробування у 2020 році.

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...