Мета союзу США, Британії і Австралії​ - протидіяти посиленню КНР і РФ у Індо-Тихоокеанському регіоні​, де ЄС, НАТО і Франція надто кволі. Тож Париж з його дизель-субмаринами "лишили на березі"

США і Британія зробили "хід конем", простягнувши руку Австралії, що ледве не сама стримує потужний Китай в Південній півкулі. Ліцензії технологій ВПК, військова допомога проти не дуже сумлінного продавця дизель-субмарин, що воювати за тебе ніколи не буде

Сталося небувале. Франція зробила те, що, як правило, роблять недружні держави перед війною – відкликала своїх послів у США та Австралії. А ці країни є одними з основних її партнерів у наймогутнішому на планеті військово-політичному союзі – НАТО. До того ж сварка сталася саме в оборонній галузі. І йдеться про угоду на феноменальну суму.

То звідки ростуть ноги в цього найгучнішого дипломатичного скандалу між стратегічними друзями? Патріоти України пропонують аналіз підготовлений міжнародниками для ТСН.Тижня.

Суть конфлікту ніби проста. 5 років тому Французькі корабели виграли в Австралії велетенський контракт на побудову 12 підводних човнів. Сума угоди, яку назвали "контрактом століття", перевалила за фантастичні 50 мільярдів доларів. Аж раптом уряд Австралії оголосив про відмову від домовленостей.

"Не можна таким чином поводитися в альянсі. Ми союзники, тож якщо ми маємо партнера, ми не поводимося з ним настільки брутально, настільки непередбачувано, тим паче з таким головним партнером як Франція", - зазначив міністр закордонних і європейських справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

Атомні підводні ракетоносці й інше військове оснащення Австралія купуватиме не у Франції, а у свого нового найкращого друга — Штатів. "Нічого особистого, човни в них просто кращі", - каже Канберра.

Новини тижня: чому Франція відкликала своїх послів зі США та Австралії

Але все навпаки - дуже непросто. Австралія, Британія і Сполучені Штати тепер члени нового закритого клубу, який створили на секретних зустрічах у перервах між засіданнями "Великої сімки" у червні. Новий стратегічний альянс уже назвали альтернативним НАТО у Індо-Тихоокеанському регіоні. Його мета - протидіяти посиленню впливу Китаю і Росії. Слабодоговірний ЄС і нинішній важкий на підйом Північно-Атлантичний Альянс, не хоче ніяких різких рухів ні щодо Пекіну, ні щодо Москви. Тож Франція з її не дуже передовими дизельними човнами, мовляв, нехай відійде в бік і не заважає дорослим вирішувати стратегічні завдання, натякнув австралійській прем’єр Скот Моррісон:

"Інтересам Австралії найкраще відповідає тристороннє партнерство, яке мені вдалося створити з президентом Байденом та прем’єр-міністром Джонсоном. Це те, що служить довгостроковим національним інтересам Австралії. Це те, що, на мою думку, гарантує, що ми зможемо внести більший внесок у мир та безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні".

Європа тим часом відмовчується і підтримувати Францію не поспішає. А Вашингтон висловив дипломатичну стурбованість...

Ось воно як — опинитися жертвою великих геополітичних ігор — Париж відчув на своєму досвіді те, з чим Україна стикалася вже не раз. Макрон і Байден, якого у Франції вже назвали "таким самим як Трамп, тільки без твітів", мають зідзвонитися найближчими днями. Чи вдасться владнати ситуацію, невідомо.

Але ясно, що після сварки за "Північний потік-2" з Німеччиною і нинішньої "зради" Франції, єдність Заходу буквально тріщить по швах. І поява нових альянсів – дуже тривожний сигнал для ЄС і привід задуматись над новими стратегіями для України.

Цю ситуацію в Парижі називають "ножем у спину". І ця сварка союзників у будь-якому випадку – дуже поганий сигнал для України. Тепер, що б не ініціював Вашингтон, буде стримувати Париж. А все, що послаблює НАТО, - робить сильнішою Росію. І своє бажання розвалити єдність Заходу та зменшити кількість союзників України вона не приховує.

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 19 квітня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:03

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно склали:

Пускав ракети по Україні: Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ - носій ракет Х-22

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:59

Повітряні сили ЗСУ та Головне управління розвідки МОУ знищили російський дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 - носій крилатих ракет Х-22, заявив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук у Telegram, передають Патріоти України....