Методи напрацьовані ще за часів СРСР: Ексзамголови СБУ пояснив, як Кремль фінансує таємні операції в Європі

Таємні операції Кремля в Європі фінансують наближені до російської влади компанії і олігархи, але не безпосередньо – щоб уникнути відстеження коштів. Як правило, за цим стоять підконтрольні структури, через які можна зробити "обнал" (виведення) грошей.

Про це в програмі "Рада Нацбезпеки" на YouTube-каналі ISLND TV розповів генерал-майор, ексзаступник голови СБУ Віктор Ягун, зазначають Патріоти України. Крім того, наголосив експерт, співробітники спецслужб іноді можуть використовувати прикриття цих фірм, називаючись їхніми співробітниками.

"Ніколи не можна безпосередньо робити якісь фінансові вливання в ту чи іншу структуру. Чому? Тому що це все відстежується, усе проходить через певні банківські структури й зараз це досить чітко видно... Зрозуміло, що це все має бути приховане, маючи певні підконтрольні собі структури", – сказав ексзамголови СБУ.

Він вважає, що можна не розділяти Комітет державної безпеки при СРСР і спецслужби Росії зараз, тому що вони використовують подібну методику роботи.

"Якщо раніше перед Радянським Союзом стояло питання дестабілізації в тих чи інших країнах, підкуп політиків, які б проводили або хоча б підтримували і не заважали політиці Радянського Союзу, й отримання технологічних переваг... все це саме залишилося зараз із Росією", – вважає експерт.

"Чому? Тому що і санкції, і спроби задешево купити те, у що дорого вже вкладено. Це все залишилося тими ж методами. І маючи структури, які, як правило, стоять за якимись олігархами або підконтрольні якимось олігархам, через ті структури можна робити "обнал" коштів", – продовжив він.

Що стосується прикриття для секретних служб, то дипломатичне "все ж передбачає певні наслідки" і зазвичай відстежується спецслужбами інших країн. Бізнесмени привертають менше уваги й можуть "більш розкуто себе почувати" в тій чи іншій країні, навіть незважаючи на наявність чи відсутність дипломатичного імунітету, зазначив колишній співробітник СБУ.

"Під ці [підконтрольні] фірми можна вводити під виглядом співробітників цих фірм, можна вводити дійсних розвідників або тепер уже зрозуміло диверсантів, які зараз всім відомі, – ті вибухи і в Чехії, і в Болгарії", – сказав Ягун.

"Це все в комплексі дозволяє спілкуватися з якимись підприємцями, політиками і вирішувати ті чи інші завдання, що можливо навіть і не входять в сферу тих чи інших олігархів. Але вони цікаві найперше спецслужбам Росії", – додав він.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...