Мільйонні кредити бізнесмену з "ДНР": Через яке питання керівник "Укрексімбанку" напав на журналіста (відео)

Журналіст Кирило Овсяний та Євген Мецгер. Фото: скріншот з відео.

У програмі “Схеми” з’явилося розслідування про співпрацю державного банку із підприємцем, який веде свою діяльність на окупованій території Донбасі і платить податки бойовикам, повідомляють Патріоти України.

У рамках розслідування журналісти програми “Схеми” взяли інтерв'ю у голови правління “Укрексімбанку” Євгена Мецгера, яке закінчилося нападом на них. Як стало зрозуміло з публікації, причиною такої реакції банкіра стало питання щодо кредитів на загальну суму $60 млн, виданих двом фірмам бізнесмена Сергія Брюховецького, які ведуть діяльність на окупованій території та платять податки бойовикам “ДНР”.

Як з’ясували журналісти програми, кредитні договори було укладено у квітні 2021 року, поручителем у них виступав Сергій Брюховецький - власник горлівської компанії Спецреммаш, яка ремонтує обладнання для місцевих шахт на окупованій території. Він відомий також як тесть народного депутата від партії ОПЗЖ Федора Христенка.

Щоб отримати кредит, в “Укрексімбанку” запропонували заставу - київський торгово-розважальний центр Sky Mall. По суті, йшлося про те, щоб профінансувати покупку ТРЦ. Механізм оборудки викладено у кредитному договорі обсягом у понад 100 сторінок.

Відповідаючи на питання щодо цього кредиту, Євген Мецгер почав помітно нервувати. “У нас є позичальник, який придбав цей об'єкт, Sky Mall, передав нам його в заставу. Ми аналізували провадження, які ще наявні між передпопереднім і передпередпопереднім власником предмету іпотеки. Тому це майнові претензії одне до одного, а не до банку і не стосуються предмету забезпечення”, — переконував очільник державного банку.

Водночас Мецгер заявив, що “власників компаній, які зареєстровані в “ДНР” і сплачують податки в “ДНР”, серед компаній-позичальників немає”.

Подальше інтерв’ю практично припинив директор департаменту інформаційної політики “Укрексімбанку” Володимир Пікалов, який зробив зауваження журналісту Кирилу Овсяному щодо неузгоджених питань, які він задає. “Закінчуйте інтерв'ю, тому що це щось якась дурня почалась”, — підтвердив своє небажання говорити на цю тему Мецгер.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...