Міллер похвалився: "Газпром" придумав, як добудувати "Північний потік-2" своїми силами

Страхування є головною причиною, яка перешкоджає початку укладання труб.

Голова правління Газпрому Олексій Міллер заявив, що Росія зможе своїми силами добудувати газопровід Північний потік-2. Однак для завершення проєкту Москві буде потрібно власне міжнародне страхове агентство. Про це повідомляє "Независимая газета", передають Патріоти України.

"Технологічні ризики на сьогоднішній день вирішуються нашими потужностями, тому Північний потік-2 буде добудований. Звичайно, це потребує трохи більшого часу, але технологічних перешкод, щоб це зробити своїми силами, у нас немає", - сказав Міллер.

Зокрема, страхування є головною причиною, яка перешкоджає початку укладання труб. Західні компанії відмовляються страхувати російські судна. Страховики бояться американських санкцій. У результаті Міжнародна група клубів взаємного страхування судновласників (IG P&I) вже офіційно заявила, що вирішила не надавати страхове покриття суднам для продовження будівництва трубопроводу Північний потік-2 і Турецького потоку.

У зв'язку з цим експерти зазначають, що без створення у Росії власної міжнародної страхової компанії, яка могла б страхувати подібні випадки, добудувати газопровід навряд чи вдасться.

Північний потік-2 піде в обхід транзитних держав - України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн - через виняткові економічні зони і територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проєкт оцінюється у 9,5 млрд євро. Його реалізує Газпром в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати Північний потік-2 сумарно на 50%, тобто на 950 млн євро кожен. Газпром надасть другу половину коштів - 4,75 млрд євро.

Україна, Польща, країни Балтії і США критикують СП-2. На їхню думку, ЄС може потрапити в залежність від російського газу. Україна також не хоче втратити роль транзитера газу. В цьому випадку вона втратить 3 млрд щорічного доходу. Берлін обіцяє гарантувати транзит через Україну навіть після будівництва газопроводу. Роботи по будівництву Північного потоку-2 припинені через санкції США щодо європейських підрядників, які набули чинності у грудні 2019 року.

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...

"У нас закінчились всі ракети": Зеленський пояснив, чому окупантам вдалося знищити Трипільську ТЕС

вівторок, 16 квітень 2024, 11:25

Ворогу вдалося повністю знищити Трипільську ТЕС, оскільки повністю закінчились ракети для її захисту, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю PBS, передають Патріоти України. "Трипільська ТЕС, а від неї залежить світло в Київському рег...