Міністр оборони Франції поділився подробицями щодо постачання Україні літаків Mirage 2000

Усі винищувачі Mirage 2000−5, які Франція передасть Україні, будуть повністю готові до експлуатації. Про це заявив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню, повідомляють Патріоти України з посиланням на Le Monde.

Він зазначив, що такий крок не вплине на оборонний стандарт армії його країни, яка використовує ці винищувачі для місій НАТО. Водночас Лекорню так і не повідомив, скільки бортів отримає Україна. «Ми не називаємо зараз жодних цифр, вочевидь, з міркувань секретності, конфіденційності, в усякому разі, стосовно Росії», — сказав міністр.

Він зазначив, що навчання українських пілотів триватиме кілька місяців, а тренування проходитимуть у Франції. «Найважливіше для мене цього літа — я буду обговорювати це з міністром оборони України — мати можливість дуже швидко розпочати підготовку пілотів і механіків», — сказав Лекорню.

Як зазначає Le Monde, у Франції вже почалися навчання, але на двомісному літаку Alpha Jet. Президент Франції Еммануель Макрон заявив 6 червня, що буде створена «коаліція» «з іншими партнерами» для продажу літаків Mirage 2000−5. Зокрема, винищувачі використовують Греція, Катар і Об'єднані Арабські Емірати, повідомляє видання.

7 червня речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що літаки Mirage 2000−5, які Франція надасть Україні, можуть виконувати різні бойові завдання та є доволі сучасними. Проте винищувачі F-16 залишаються пріоритетом для України.

Mirage 2000 для України — що відомо

6 червня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країна відправить в Україну літаки Mirage 2000−5.

У березні 2023 року французький інтернет-портал Intelligence Online писав, що Україна сподівається отримати не менше 40 винищувачів Mirage 2000−9. Журналісти писали, що серед можливих постачальників — Об'єднані Арабські Емірати, Індонезія та Греція.

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...

РПЦ то вже не християнське об'єднання: Богослови з усього світу написали лист із пропозицією засудити патріарха Кирила за ідеологію "русского міра", - Филипович

субота, 27 липень 2024, 18:30

Релігієзнавиця, докторка філософських наук, професорка Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Людмила Филипович зазначила, що РПЦ ґрунтується не на християнських положеннях, а на ідеології "русского міра". Про це вона сказала в етері теле...